/ -Фото: Сара Крговић
08/01/2022 u 07:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Методије: Јунаци Мојковачке битке показују јеванђељски идеал

Жртвовали су да спасу браћу своју, не марећи за своје животе, казао је епископ јуче након литургије у Мојковцу

У свим храмовима Епархије будимљанско-никшићке јуче је литургијски рослављен празник рођења Исуса Христа.

Централну литургију, у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу, служио је епископ будимљанско-никшићки Методије, уз саслужење свештенства.

Владика је навео да Свети праведни Јосиф није знао да је анђео благовјестио Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Христа.

- Када је Она била заручена за њега, кад је изведена из Јерусалимског храма, дата му на чување и заручена за њега, то значи вјерена да би се он бринуо о њој, видјевши је у благословеном стању, мислио је да је сагријешила. Пошто је праведни Јосиф, као што јеванђелист каже, био праведан човјек, није хтио да је осрамоти и да разгласи да је она трудна прије него што је била у земаљском браку или заручењу. Тиме би је обешчастио и, чак, подвргао по јеврејском закону, каменовању, јер онај који то уради, по јеврејском закону, у то доба, био је подвргнут смртној казни каменовањем. Он је није оптужио другима, нити је прекорио него је, кад је видио, а необјашњиво му је било због чега је она у таквом стању, хтио само тајно да је отпусти. Онда му се јавио анђео Господњи, рекао му да је она од Духа Светог зачела и да ће родити Спаситеља Коме треба да надјене име Исус и о Коме он треба да се брине- казао је он. 

image
Фото: Сара Крговић

Поручио је да данас славимо празник, који је почетак домостроја спасења, оваплоћење самог живог Бога кроз Кога је све постало.

- Он је у себи вјечно сјединио божанско и људско. Божанско се никад, ни на који други начин, не би могло приближити људском осим кроз личност Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Кад се Исус родио, Он је позвао људе да би заслужили Царство небеско, не само да надиђу јеврејски закон и његову правду, него да надиђу и Јосифову правду, позвао је све оне који су били ријешени, који су ријешени данас и до краја свијета и вијека да иду за Њим, да узму крст свој и да иду за Њим, позвао их је не само да опросте, него и да љубе непријатеље своје. Тај корак од правде и праведности до љубави је најтежи, али најблагословенији корак који треба свако ко се зове хришћанином и ко је следбеник Спаса, чије рођење данас прослављамо, да направи и да од праведности дође ка љубави - поручио је епископ.

Ту љубав, по ријечима Владике Методија, имали су наши преци, који су се на Бојној њиви и овдје, око Мојковца, жртвовали да спасу браћу своју, не марећи за своје животе.

- Нема истинске и праве жртве без љубави, а то је идеал јеванђелски. Идеал јеванђелски није сиромаштво, да немамо ништа, идеал јеванђелски је жртва, а истинска, права, чиста, божанска и благословена жртва јесте она која извире из љубави. Ту су љубав показали наши преци на овим просторима, којих се данас сјећамо, помињемо и молимо за покој душа свих оних који су учествовали у бици на Мојковцу, који су живот свој положили за ближње своје и за отачаство, а нама дали примјер, указујући нам на онај идеал јеванђељски и на Христа, чије рођење данас славимо - закључио је епископ Методије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:46