Gitara Rorija Galagera na aukciji / - WIKIPEDIA
11/07/2024 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gitara Rorija Galagera na aukciji, mogla bi da postigne cijenu do 1,28 miliona dolara

Gitara "Fender Stratocaster" irskog muzičara Rorija Galagera, zbog svog istrošenog izgleda prozvana „najprepoznatljivijim Stratom u istoriji roka”, kasnije ove godine ide na aukciju, a procenjuje se da bi mogla postići cijenu do 1,28 miliona dolara.

 Galager je električnu gitaru kupio na kredit 1963. za stotinu funti u prodavnici „Crowley’s Music Store“ u južnom irskom gradu Korku, a svirao je kroz čitavu karijeru.

- Poznat po svojim naelektrisanim nastupima uživo, ovo je gitara koju je koristio na pozornici i u studiju - rekla je Kler Tol Muar, voditeljka odjeljenja za popularnu kulturu aukcijske kuće Bonhams.

- Postoji i legenda da je to prvi ‘Fender Stratocaster’ koji je došao u Irsku. Stoga je to važna ‘Fender’ gitara, uz to što je važna gitara Rorija Galagera - dodala je.

Taj ‘Stratocaster’, čija se vrijednost procjenjuje na između 700 i milion funti, glavni je predmet među njih 150 na aukciji posvećena irskom muzičaru koja će se održati 17. oktobra u Londonu.

Galager je umro 1995. u 47. godini, a predmete prodaje njegova porodica.

Njegov „Stratocaster“ već je bio dio izložbi, a svirali su ga drugi gitaristi poput Džoa Bonamasa i Džoni Mar iz The Smithsa.

„Smatra se najprepoznatljivijim Fender Stratocasterom na svijetu zbog… njegovog neuobičajeno izlizanog izgleda, ali ima stvarno poseban izgled i svi ga povezuju s Rorijem - rekla je Tol Muar.

 

Lični predmeti Vivijen Vestvud na aukciji kao kulturno-istorijski artefakti

Gitara Kurta Kobejna prodata za 1,5 miliona dolara

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 12:35