/ -Фото: Промо
11/10/2021 u 09:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мирјана Карановић: Трудила сам се да не осуђујем Миру Марковић у серији "Породица"

Улога супруге некадашњег југословенског предсједника јој је најтежа у животу, каже глумица

Глумица Мирјана Kарановић каже да јој је улога Мирјане Марковић у серији "Породица" вјероватно најтежа у животу јер је први пут играла биографску ролу, односно особу која је постојала и коју су многи познавали.

У разговору за Нову. рс, испричала је да је кроз свој лик покушала да разумије преминулу супругу некадашњег предсједника Југославије, упркос томе што се никада приватно није слагала са њеним ставовима.

- Нисам подржавала исте вриједности и ставове као и Мирјана Марковић, поготово деведесетих година, али овога пута сам ушла у тај свијет у којем је она живјела. Kада кажем свијет, не мислим само на физички свијет, него на њен духовни свијет. Наравно, глумац никада не може до краја да се поистовјети, а и ми не знамо све, доста тога морамо и да претпоставимо, али у сваком случају, док сам радила ја њу нисам осуђивала, већ сам је прихватила и покушавала да видим свијет из њеног угла- навела је Мирјана. 

image
-Фото: Промо

За њуз је улога супруге Слободана Милошевића другачија од приватног односа који је, како каже, имала према њој. 

- За мене је то сасвим природно дошло. Ликове које играм никада не посматрам као неки судија, већ увек као нека врста истражитеља. Откривам тајне које нека особа носи у себи, покушавам да је прихватим, да будем на њеној страни и да је разумем. То је оно што је за мене као глумицу најважније да бих остварила увјерљив лик који онда заједно са осталим неким компонентама, да их тако назовем, за гледаоце буде довољно узбудљиво и увјерљиво. Зато сам увијек била на страни лика који сам тумачила. Нисам подржавала исте вриједности и ставове као и Мирјана Марковић, поготово деведесетих година, али овога пута сам ушла у тај свијет у којем је она живјела. Kада кажем свијет, не мислим само на физички свијет, него на њен духовни свијет. Наравно, глумац никада не може до краја да се поистовјети, а и ми не знамо све, доста тога морамо и да претпоставимо, али у сваком случају, док сам радила ја њу нисам осуђивала, већ сам је прихватила и покушавала да видим свијет из њеног угла - рекла је Мирјана.

image
-Фото: Промо

Kако каже, размишљала је да ли ће моћи да изнесе лик Мире Марковић.

- За мене је серија "Породица" била значајна од тренутка када сам добила текст да га прочитам и када ме је Бојан Вулетић позвао да играм улогу Мирјане Марковић. Сјећам се да сам била и пресрећна због тога што ме је одабрао да играм ту улогу, а истовремено сам била и препаднута, прије свега због тога што је она многим људима, не само у региону, него и широм свијета позната – као личност, као особа и као појава. Многи људи о њој већ имају изграђено мишљење. Тако да, моја слобода у интерпретацији те улоге није била иста као код улога које сам иначе играла у животу. Kако глумац увијек некако размишља о томе да треба да испуни очекивања, не само редитеља и продуцената, већ и публике којој је намијењено то што ради, моја лична глумачка одговорст према том лику је била огромна - испричала је Карановић. 

Каже да имала тај проблем – да ли физички подсјећам на њу.

- Онда сам имала много времена, с обзиром на то да нам је и коронавирус одожио снимање, да о њој размишљам, да је читам и да гледам малобројне снимке Мирјане Марковић, те да се адекватно припремим за ту улогу. Док сам радила, имала сам огромну помоћ прије свега од редитеља Бојана Вулетића, а онда и од свог партнера Бориса Исаковића. Тако да, за мене је то једно велико искуство, једна посебна територија глумачка на којој сам се налазила и зато ми је драго да сам за то и награђена и да је некакав жири, не знам ни ко су ти људи, препознао тај мој напор и оцијенио га као успјешним - објаснила је глумица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:32