Bjelopoljski gimnazijalci učili o kreativnim pristupima u radu sa OSI kroz filmsku produkciju / - NVU ART 365
22/10/2024 u 18:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bjelopoljski gimnazijalci učili o kreativnim pristupima u radu sa OSI kroz filmsku produkciju

Danas je u Gimnaziji "Miloje Dobrašinović" u Bijelom Polju održana radionica na temu kreativnih pristupa u radu sa OSI kroz filmsku produkciju koju je vodila priznata crnogorska glumica Branka Otašević.

Na radionici su gimnazijalci imali priliku da kroz praktične vježbe i interaktivni pristup steknu nova saznanja o glumi i procesu u radu sa osobama sa invaliditetom (OSI) u filmskoj industriji.

Otašević, sa dugogodišnjim iskustvom u teatru i filmu objasnila je značaj inkluzivnosti u kulturnom stvaralaštvu i podstakla učesnike da kroz kreativne metode pristupe radu sa licima sa invaliditetom.

- Film je snažan medij koji može doprinijeti društvenim promjenama, a kroz inkluzivnost možemo otvoriti prostor za nove perspektive i priče  - izjavila je Otašević.

Ona je govoreći o značaju inkluzije istakla značaj prihvatanja različitosti  i koliko je to važno naročito za ranjive grupe kojima je potrebna podrška društva. 

Izvještaj OEBS-a: Osobe sa invaliditetom ne osjećaju podršku dok glasaju na izborima

Radionica u Bijelom Polju dio je projekta Change/Promjena koji uključuje panel diskusije, predavanja i networking sesije, a sve u cilju jačanja dijaloga između organizacija civilnog društva, donosilaca odluka i kulturnih institucija. 

Projekat pruža priliku za saradnju sa stručnjacima iz oblasti kulture, filmske produkcije i menadžmenta u kulturi.

Prvi dio projekta realizovan je tokom 5.Filmskog festivala "Uhvati film" u Kotoru, dok je drugi dio projekta After Fest i realizuje se u Bijelom Polju. 

Projekat “Change/Promjena” realizuje NVU Art 365 u okviru programa “U PRAVO VRIJEME – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske kulture”, a koji realizuju nevladine organizacije NVO “Juventas”, HelpMontenegro, NVO “Centar za monitoring i istraživanje – CEMI”, NVO “Queer Montenegro” i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 18:59