Ланџа на којој је претходно планирана градња колектоара / Дан
12/01/2022 u 07:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловград није добио ниједан документ о промјени локације за колектор: Влада ћути, а испаштаће Општина и Водовод

Формирана комисиjа успjела је за 15 дана да проциjени да локациjа Ланџа ниjе адекватна, што ниjе пошло за руком ни наjвећим локалним и регионалним стручњацима из ове области, а затим да насумично, без претходно урађене икакве студиjе, одабере локациjу код ЗИКС-а, пише у информацији

Општина Даниловград на сједници јединице за имплементацију усвојила је информацију као одговор Влади на информацију о промјени локације за градњу колектора, која је објављена на њеном сајту након сједнице прије мјесец дана. Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић истакла је да ће информацију данас упутити комисији и Влади, додајући да ни након више од мјесец дана нијесу добили никакав званични документ.

– Ни ми ни Водовод као потписник уговора још увијек немамо никакав документ из Владе о промјени локације и разлозима за градњу колектора Ланџа. Општина Даниловград која је корисник кредита од два и по милиона није званично добила ниједан документ са сједнице Владе везано за усвајање информације, нити о прекиду кредита код Европске инвестиционе банке, а у сазнању смо да је то урађено негдје 1. јула прошле године – истакла је Ковачевић.

У информацији се наводи да је основни закључак комисиjе да локациjа Ланџа ниjе адекватна за постројење, већ предлажу да се одабере локациjа у оквиру ЗИКС-а.

– Прво што се примjећуjе да jе формирана комисиjа успjела за 15 дана да проциjени да локациjа Ланџа ниjе адекватна локациjа, што ниjе пошло за руком ни наjвећим локалним и регионалним стручњацима из ове области, а затим да насумично, без претходно урађене икакве студиjе, одабере локациjу код ЗИКС-а. И све то без икакве консултациjе са запосленима из Општине Даниловград и инвеститором, коjи су од почетка укључени у оваj проjекат, и коjи су на краjу и обвезници враћања половине кредитних средстава. Поставља се питање колико jе уопште битна сама Општина Даниловград и инвеститор у свему овоме, кад ниjесу консултовани приликом доношења овако крупне одлуке, коjа ће засигурно довести до блокаде њихових рачуна – пише у документу.

Финансијске посљедице већ видљиве

Водовод већ сада трпи финансиjске посљедице, jер му jе 18. маја 2021. године од стране извођача радова, испостављена фактура за затезну камату на износ од 16.535 еура, настала због кашњења са исплатом Прве привремене ситуациjе, наводи се у информацији из Општине.

– Оваj износ се из дана у дан све више повећава. Предлажемо да дио око ДУП-а, ПУП-а, Парка природе "Риjека Зета" обраде надлежни општински органи, коjи су били укључени у процедуре њихове израде и усваjања. С обзиром на то да jе Влада Црне Горе потписала уговор са ЕБРДО-м и да су из тога уговора проистекли уговори са извођачима радова за канализациjу и ППОВ, како jе могуће да у случаjу раскида основног уговора са ЕБРДО-м, уговори са извођачима уопште могу да наставе да важе, а камоли да се потпише анекс уговора – пише у документу.

Даље се у информацији коју је Општина усвојила наводи да је апсолутно разумљиво и оправдано да jе формирана комисиjа, с надлежним министарством на челу, тражила начине да нађе нову локациjу.

– Ниjе оправдано да се у том поступку служи лажним и погрешним информациjама, као што су удаљеност локациjе, злоупотреба грађевинских термина о падовима терена, нетачне информациjе о недостаjућим средствима, лажне тврдње о непоштовању законских процеса, непознавање законских процедура. Затим се наводе обмане да извођачи могу да у наjкраћем временском периоду приступе радовима. Лажна jе информациjа да ће одабир нове локациjе за изградњу ППОВ код ЗИКС-а повећати трошкове само за шест километара цjевовода (повећаће их и неколико пута више у односу на тренутно постоjеће), да ће се радови наставити у наjкраћем могућем року, jер неће, и што jе наjважниjе, да неће доћи до штете по државу, Општину Даниловград и наjвише по инвеститора предузеће Водовод и канализациjа – наводи се, између осталог, у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:19