/ - ДПС
28/12/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Тиват: Влада jе на потезу

Актуелна власт у Тивту наjодговорниjа jе за стање у коjем се наша општина налази и узалуд покушаjи да се одговорност припише опозициjи

Општински одбор ДПС Тивта, као наjjача опозициона партиjа, сматрала jе да jе након ускраћивања мањинске подршке овоj власти од стране СДП-а, jош почетком септембра, jедина очекивана, одговорна и поштена одлука владаjуће коалициjе требала бити скраћивање мандата скупштинском сазиву и улазак у процедуру ванредних локалних избора у нашоj општини. То се, као што смо видjели, ниjе десило.

- Власт у Тивту ниjе хтjела да прихвати реалност политичког тренутка, нити да призна губитак политичког легитимитета, већ jе изабрала други и дужи пут, коjи jе оваj град одвео у вишемjесечну политичку агониjу.

Актуелна власт у Тивту наjодговорниjа jе за стање у коjем се наша општина налази и узалуд покушаjи да се одговорност припише опозициjи. За све ово вриjеме од почетка септембра, од када губе подршку да воде наш град, локална власт вршила jе наjблаже речено непримjерени притисак на одборнике опозициjе, преузимала на себе улогу и тужиоца и судиjе, обрушавала се на опозициjу на нецивилизован начин, користећи се риjечником оптужби, уцjена, вриjеђаjући достоjанство људи коjи су им политички опоненти - наводи се у саопштењу.

Једино што им jе био задатак,кажу, jесте да као одговорни чиниоци власти, након губитка политичке подршке, врате мандате грађанима онако како то налажу законске процедуре.

- Зато су наводи предсjедника Комненовића да им jе опозициjа, а ми можемо говорити у име ДПС-а, нудила да ће доћи на сjедницу Скупштине уколико прва тачка буде Одлука о скраћивању мандата актуелном сазиву СО, неистинити. Приjе ће бити да су актуелноj власти важниjе њихове фотеље на коjе су се таман привикли него демократске процедуре и скраћивање мандата Скупштини општине - кажу из тиватског ДПС-а.

Они наводе члау 185 Закона о локалноj самоуправи, коjи гласи: “Кад Скупштина општине дуже од шест мjесеци не одржава сjеднице, не извршава одлуке надлежних судова или не извршава законом утврђене обавезе чиме се онемогућава остваривање права грађана или наноси знатна материjална штета, Влада ће упозорити Скупштину, да у одређеном року, обезбиjеди остваривање своjих функциjа, односно изврши законом утврђене обавезе. Ако скупштина, у року из става 1 овог члана, не успостави обављање своjих функциjа, односно не изврши законом утврђене обавезе, Влада ће, на предлог Министарства, распустити скупштину.”

ДПС Тиват ће, истичу, у циљу очувања Устава и закона упутити допис Министарству jавне управе Црне Горе као надлежном министарству за функционисање локалне самоуправе, да су дужни да у наjкраћем року реагуjу поводом дешавања у Тивту. Да Влада упути упозорење Скупштини општине Тиват да закаже сjедницу, те уколико се иста не одржи дужност Владе jе да уведе привремене мjере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:30