Prostor Savinske Dubrave / NVO Boka Kotorska
30/08/2023 u 06:29 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološko društvo Boka upozorava: Rјešenja u nacrtu PUP-a ugrožavaјu prostor Savinske dubrave

Nova rješenja na lokacijama Savinske dubrave direktno ugrožavaju areal manastira Savina, kao i samu savinsku šumu, koja je proglašena za poseban park prirode, navode iz Ekološkog društva Boke

Planska rješenja u nacrtu prostorno-urbanističkog plana (PUP) Opštine Herceg Novi, koja se odnose na Savinsku dubravu, direktno ugrožavaju areal manastira Savina, kao i samu savinsku šumu, koja je proglašena za poseban park prirode, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Ekološko društvo Boke Kotorske.
Iz ove organizacije su ocijenili da nacrt izmjena i dopuna PUP-a Opštine HN, koji je još u toku, i planerska rješenja značajno mijenjaju namjenu prostora, mjenjaju vizure grada, utiču (negativno) na kompletnu ambijentalnu situaciju.
Iz ove NVO ističu da su nakon javne rasprave, koja je održana 8. i ponovo 13. juna, upućene primjedbe i komentari Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prenosi PR centar.

– Nova rješenja na lokacijama prostora u zoni Savine, odnosno, Savinske dubrave, direktno ugrožavaju areal manastira Savina, kao i samu savinsku šumu, koja je proglašena za poseban park prirode, a za koje područje je urađena studija zaštite kao predjela izuzetnih odlika, i usvojena na sjednici SO 2016. godine – istakli su iz Ekološkog društva.
Podsjetili su da je studio uradio tim od 15 izuzetno kompetentnih stručnjaka iz više oblasti – biologije, geologije, pejzažne arhitekture, urbanizma, građevinarstva, arhitekture.

Spriječiti rušenje tenskih terena na Toploj i gradnju hotela

Iz Ekološkog društva Boke Kotorske oštro su osudili i namjeru hercegnovskih urbanista da na mjestu teniskih terena na Toploj, predvide gradnju hotela. Olivera Doklestić, predsjednica Društva, naglasila je da je riječ o drastičnom udaru na jedan od preostalih slobodnih prostora uz more.

– Na tim terenima, koji u ovakvom obliku postoje skoro 30 godina, stalno se igra tenis, turniri, takmičenja, škole tenisa i jedno je od omiljenijih mjesta uz obalu, uz popularni Škver – kaže Doklestić i podsjeća da je upravo na tom mjestu prošle godine obilježeno 100 godina igranja tenisa u Herceg Novom, te da je na plaži Milašinovića bio i začetak vaterpola u Herceg Novom, uz veslački i teniski klub.
 


– Ova studija je dala smjernice Opštini, tj. lokalnoj upravi šta i kako da se radi na zaštiti ovog vrijednog, izuzetnog prostora savinske park šume, koji je iz dana u dan u sve gorem stanju zapuštenosti – naveli su iz Ekološkog društva.
Ukazali su da se na sjevernim padinama tog područja dominantno sastojine kestena i hrasta, a na južnim i bora, kao i na činjenicu značajnog duhovnog prostora sa manastirom Savina i njegove dvije crkve, od kojih će starija slaviti čak 1.000 godina postojanja, te uz Crkvu Svetog Save, poviše manastira, i Crkvu Svete Ane i spomenički kompleks iz Drugog svjetskog rata, "Savinska dubrava, kao izuzetno lijep prostor, je vazdušna banja".
Iz nevladine organizacije su podsjetili da se regionalni park i park prirode, spomenik prirode i predio izuzetnih odlika, koji se nalazi na području lokalne samouprave, stavljaju pod zaštitu odlukom skupština jedinice lokalne samouprave, po prethodno dobijenoj saglasnosti Ministarstva i mišljenja Ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ukazali su da je od tada je pravi pravnički rat oko statusa ovog područja, između Lokalne uprave i Ustavnog suda, "odnosno u cilju osporavanja savinskog prostora namjenjenog za urbanizaciju i izgradnju".
Ocijenili su da je jasno da je do sada lokalna uprava u Herceg Novom bila ta "koja je sve vrijeme u duploj ulozi: zaštitara, koji treba da odlukama i pravničkim aktima štiti savinski prostor i onog subjekta u prostoru koji daje dozvole za gradnju u cilju ostvarivanja finansijske dobiti od građevinskih dozvola i raznih komunalnih taksi, i koji svjesno žrtvuje prirodni prostor radi peribavljanja novčane koristi".
– Drugim riječima, lokalna uprava je kadija koji i sudi i tuži, igra svoje političke igre u kojima strada šuma i cijelo područje Savine, jer se nikoliko ne ulaže ni u uređenje staza, pošumljavanje, uklanjanje suvog rastinja, antierozione procese, kanalisanje površinskih voda i slično – rekli su iz nevladine organizacije, prenosi PR centar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:23