VUK IKOVIĆ / - FOTO: PREOKRET
28/10/2024 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iković uputio zahtjev da se sa dnevnog reda skine Odluka o povećanju cijena vode

Odbornik Preokreta Vuk Iković uputio je danas Skupštini opštine Danilovgrad Zahtjev za skidanje sa dnevnog reda Odluke o povećanju cijena vode jer kako navodi nepravedno je da račun za vodu bude 50 odsto veći zbog povećanja zarada u Vodovodu za 471.000 eura odnosno skoro 40.000 eura mjesečno.

Iković navodi da na današnjoj sjednici Skupština opštine Danilovgrad planira da usvoji Odluku o cijenama vodosnabdijevanja za 2025 godinu.

- Ukoliko se usvoji ova odluka kubik pitke vode u Danilovgradu će iznostiti skoro 1 euro što je 50 odsto više nego danas. Tako će voda u Danilovgradu biti duplo skuplja nego u Nikšiću i skoro dva puta skuplja nego u Podgorici. Umjesto da se radi na smanjenju cijena vode i smanjuju gubitaka na mreži, Vodovod i Skupština opštine rade na neosnovanom povećanju računa za vodu. Usluge vodosnabdijevanja su toliko loše da brojna sela nemaju redovnu vodu, a sami centar grada ima prekide u vodosnabdijevanju najčešće ljeti. Iz tog razloga cijenu treba smanjiti dok se usluga ne popravi - smatra Iković i naglašava da ne postoji ekonomska opravdanost za povećanje cijene vode što se vidi iz same odluke.

Iković: Opština Danilovgrad planira u ponedjeljak da poveća cijenu vode za preko 50 odsto

Iz predmetne Odluke, prema njegovim riječima, proizilazi da troškovi materijala i nabavna vrijednost prodate vode će biti u visini od 2024. godine.

- Takođe, u Odluci je navedeno da troškovi otplate kredita i troškovi investicionog održavanja ne ulaze u cijenu usluga vodosnabdijevanja. Najveća promjena u troškovima poslovanja biće troškovi zarada i ostali lični rashodi koji ne mogu i ne treba da budu opravdanje za povećanje cijene vode sve dok Vodovod ne normalizuje uslugu. Ovako prikazani troškovi i planirano povećanje cijene vode nijesu opravdani jer isti takvi troškovi pogađaju i sva ostala vodovodna preduzeća i Opštine u kojima nijesu planirana ni odobrena ovolika povećanja cijena - pojasnio je Iković.

Opština Danilovgrad i Vodovod, smatra on, ne treba da se pozivaju na stav Regulatorne agencije jer Vodovod određuje cijenu vode, a Agencija se usaglašava sa istom.

Iković poručuje građanima da pod hitno traže od svojih odbornika da rade za njih i da dobiju ono šta im pripada, u suprotnom će, kaže, “nam uzeti i ono što nijesu planirali”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. oktobar 2024 11:17