Посјечена стабла у Градишњици / -Д.-Ј.
04/07/2021 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из НВУ „Водовод Чоеча глава” тврде: Дознаке из санитарне зоне у Градишњици нијесу уклољене

Да је то урађено не би имали ово што имамо данас за последицу, а то је права касапница шуме у дијелу заштићене санитарне зоне, истиче Далибор Вулевић предсједник НВУ "Водовод Чоеча глава"

Након што су из Управе за шуме устврдили да је контролом установљено да није било незаконитости приликом сјече шуме у дијелу Градишњице од стране концесионара "Бој комерца" реаговали су из невладиног удружења "Водовод Чоеча глава" рекавши да овакви наводи не одговарају чињеничном стању.

-Овако паушално иступање у јавност одговорних из Управе за шуме код нас изазива само једну сумњу, а то је да су и они дио "мреже" која је чинила и спроводила безакоње како до 30. августа, тако ево и данас. Вјероватно из разлога само њима знаних имају тако јаку пристрасност према концесионарима па исте штите. Да њихови служебеници не раде по закону и савјесно говори и чињеница да исти не поштују налоге шумарских инспектора. Тако из ПЈ Управе за шуме у Андријевици нијесу испоштвовали налог шумарског инспектора бр. 0306-731/20-36 од 19.05.2020. године којим се налаже да се сва дознака уклони са дозначених стабала из зоне санитарне заштите и пренесе на наредно одјелење. Да је то урађено не би имали ово што имамо данас за последицу, а то је права касапница шуме у дијелу заштићене санитарне зоне. Што се тиче изворишта и водовода чуди нас да одговорни из Управе за шуме, као професионалци, спроводе безакоње, да не консултују стручна лица приликом израде елабората о процјени утицаја на животну средину који би им јасно указали да се ова и овакве предметне локације морају помјерити из плана сјече из простог разлога, а то је у питању јавни интерес, јер се на њима налазе изворишта питке воде – наводи се су у реаговању невладиног Удружења"Водовод Чоеча глава" којег је потписао предсједник Далибор Вулевић.

Угрожена егзистенција сто породица

Из НВУ "Водовод Чоеча глава"наводе да је због девестације санитарне зоне у Градишњици, гдје се налазе извори пијаће воде, доведена у питање егзистенција сто породица.

-Питамо одговорне у Управи за шуме шта ако се у Градишњици угрозило извориште бројних извора и ако је дошло до поремећаја тока воде услед сјече стабала ? Ови извори треба да се захвате како би изградили водовод за потребе бројних домаћинстава у Трешњеву. До сада смо за тај пројекат уложили 130.000 еура. Увјеравамо вас да посједујемо сву адекватну пројектну документацију потребну за градњу овог водовода. Предлажемо Вам да случај додатно испитате и кривце процесуирате како би добили јасну поруку да нико није јачи од закона државе Црне Горе - поручили су из НВУ "Водовод Чоеча глава"

Постављајући бројна питања Управи за шуме, из овог удружења су констатовали да се на терену могу видјети бројне недозвољене радње које прате експлоатацију државних шума.

-Да ли сте свјесни да је 90 одсто наших локалних, шумских и планинских путева девастирано, сломљено и урушено из разлога што концесионари константно врше претовар и на мјестима гдје је саобраћајним знаком дефинисано осовинско оптерећење од 20 тона концесионари вуку терете и по 50 тона? Да ли су, гдје и на којој локацији, након сјече и експоатације концесионари извршили пошумљавање тих подручија? Да ли као потенцијално туристичко мјесто треба туристима да показујемо ваш (не) рад, јер на било коју локацији да крену могу угледати хаос, сјечу и девастацију шума. Да ли мислите да симболична концесиона накнада локалној самоуправи може да значи нешто када она утроши сваке године више новца у санацију путева које концесионари девастирају? Да ли пратите спровођење концесионих уговора и да ли се сви концесиони уговори спроводе по закону? Да ли је ваш интерес да штитите интерес концесионара – упитали су из Удружења"Водовод Чоеча глава" одговорне у Управи за шуме

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:46