Zorica Milašinović direktorica TO / foto: m.n.
06/09/2024 u 07:04 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jesen u Kolašinu posvećena aktivnom turizmu

Na području kolašinske opštine tokom ljeta koje je na izmaku organizovane su brojne aktivnosti.

Zato direktorica Turističke organizacije Kolašin Zorica Milašinović ne krije zadovoljstvo ovim dijelom turističke sezone i ostvarenim rezultatima. Kako je kazala za "Dan", nedavno održani Sajam meda i rukotvorina imao je veliki značaj za turističku ponudu grada, samim tim što su upravo gastronomski proizvodi ono što upotpunjuje ponudu kada je u pitanju turizam u Kolašinu.

– Sajam je prva manifestacija ove vrste u našem gradu i prezadovoljni smo brojem izlagača. Nadamo se da će postati tradicionalan i da ćemo naredne godine imati još više izlagača i učiniti sve da sajam traje i nekoliko dana. U okviru Sajma, koji je organizovan u sklopu obilježavanja Dana Opštine, pored svega što su izložili naši domaćini, bili smo u prilici da vidimo i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem su nastupili i naši najmlađi sugrađani – kazala je Milašinović.

Istakla je da je veći dio planiranih manifestacija odrađen na najbolji mogući način i da u narednom periodu ima još dosta toga što će realizovati.

Raznovrsne manifestacije

Milašinović je podsjetila da je Opština Kolašin u junu organizovala prvi festival aktivnog turizma u Crnoj Gori – Kolašin Open fest, zatim je u julu upriličeno deseto izdanje Tango kampa, koje je ujedno bilo i najbrojnije, a uslijedili su košarkaški kamp za djecu, međunarodni golmanski kamp, kao i razni muzičko-zabavni programi.

– Na Trgu boraca smo imali "Plesni čas‘‘ sa plesnim klubom "Sonnrita‘‘ pod nazivom "Kolašin pleše". Organizovali smo i slikarsku radionicu, ali i nastup na trgu muzičkih zvijezda – naglasila je Milašinović.

– Sve naše aktivnosti su usmjerene na promociji aktivnog turizma, tako da ćemo 21. septembra organizovati peti po redu "Sinjavski biciklistički maraton". Prema bukingu koji imamo za septembar i oktobar sezona će biti dobra i veoma posjećena. Vikende ćemo upotpuniti pješačkim turama. Zaista se trudimo da Kolašin ne bude samo ljetni i zimski turistički centar. Radimo na tome da turisti koji i u jesen i u proljeće dođu u Kolašin imaju određene aktivnosti – navela je direktorica lokalne TO.

Inače, pema zvaničnim podacima koji su prošli registar MUP-a, u Kolašinu je u julu boravilo oko 8.000 prijavljenih gostiju, od kojih je najveći broj u gradu proveo dvije do tri noći. Iz Turističke organizacije Kolašin navode da je najviše gostiju bilo iz Izraela, Njemačke, Francuske, Belgije, Češke, Amerike. Tradicionalno su u Kolašinu i gosti iz regiona, a primjetan je značajan broj turista iz Španije i Portugalije. Za avgust će biti takođe urađen tregistar.

Kolašin: Vatrogasci ugasili požar na zgradi, nema povrijeđenih

– Veoma smo zadovoljni ljetnom sezonom, jer su već polovinom juna značajno počele da se povećavaju brojke kada je u pitanju popunjenost smještajnih kapaciteta. Jul nam je bio zaista dobar, avgust takođe. Za naredni period, za septembar i oktobar, imamo odlične najave, nadamo se samo da će vremenske prilike dopustiti da se te najave i ostvare – kazala je Milašinović.

Pojašnjava da su povećan broj gostiju imali upravo zbog velikog broja manifestacija koje su ove sezone održane u Kolašinu, a bogat manifestacioni program mještane i posjetioce očekuje i u narednom periodu.

– Za ovaj vikend je planiran peti "Sinjajevinski biciklizam". Dužina trase je 54 kilometra, ima tri veća uspona, na početku katun Čurović, sledeći uspon je na desetom kilometru na katunu Okruglica i treći na katunu Podstarac na 25. kilometru. Kada se popnemo na katun Previja ostatak trase je lagan. Dolazimo do katuna Kuline, gdje će biti okrepna stanica. Posle pauze nastavljamo prema katunu Ječmen do, odakle počinje spust niz Vratlo dug sedam kilometara. Silazak je planiran u selu Gornje Lipovo – kaže Milašinović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:55