/ Фото: Драган Стојановић
18/08/2021 u 06:49 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема амбуланти у Чању и на Великом пијеску: Туристима нема ко да помогне

Дуж барске ривијере проблем здравствене заштите евидентан

Питање остваривања здравствене заштите за десетине хиљада туриста свакако је једно од најзначајнијих, посебно у јеку оптерећености здравствених капацитета повећањем броја инфицираних вирусом корона. Дуж барске ривијере овог љета раде двије туристичке амбуланте, у Дому здравља и у Сутомору.

Нажалост оних којима су здравствене услуге биле неопходне, надлежни нису могли да обeзбиједе рад туристичких амбуланти у Чању, на Великом пијеску и у Утјехи.

Поставља се питање да ли су надлежни из Општине, Дома здравља и мјесне заједнице олако одустали од пројекта туристичких амбуланти, а онда су их гости изненадили својим доласком у великом броју. У сваком случају, због нечијег ранијег "лако ћемо" данас испаштају гости на ривијери.

Најтеже стање је међу гостима на Великом пијеску. Туристи се жале на лоше хигијенске услове, много смећа и канализацију. На плажи, истичу, нема ниједан тоалет. То су углавном разлози због којих многи тврде да више неће љетовати на тој изузетној дестинацији. Домаћини, пак, тврде да су се излиле септичке јаме и да су фекалије завршиле у мору, што је проузроковало велики број обољелих од стомачног вируса, како дјеце тако и одраслих.

Наравно да ће гости, без своје кривице, због болести изгубити неколико дана одмора, уз нужно улагање додатног напора јер ће се морати јавити љекару у Бару, што ће надаље од њих захтијевати и додатне трошкове.

Иницијатива о појединачним амбулантама је као и сваке године морала потећи из Дома здравља. И потекла је, како каже директорица Бранка Пурлија. Чини се, ипак, да није била довољна.

Предсједник МЗ Мркојевићи Сенад Арабеловић подсјећа да се у сусрет сезони разговарало о отварању туристичких амбуланти с директорицом Дома зравља и да је то једина адреса на којој се може тражити одговор и објашњење зашто нема амбуланти у туристичким центрима.

Предсједник Удружења хотелијера, угоститеља и приватног смјештаја у Чању Момчило Шћекић, такође је, како каже, у писаној форми дао сугестије Општини и указао на кораке које треба предузети како се сезона не би угрозила, а да би се ризик од ширења епидемије вируса корона смањио на минимум.

Пурлија каже да та здравствена установа у овом тренутку располаже са 14 изабраних доктора, а укупно је 17 који покривају рад с редовним пацијентима.

image

Директорица Пурлија

Фото: Драган Стојановић

– Они раде у ковид амбуланти, пункт на масовној вакцинацији у двије смјене, затим у истуреним амбулантама Стари Бар, Сутоморе, Мркојевићи, Вирпазар и Острос, тако да је и лаику јасно да нам недостаје кадар како би се организовале туристичке амбуланте. На конструктивном састанку прије почетка сезоне одлучено је да се туристичке амбуланте не отварају због недостатка кадра, ни у Вирпазару, гдје такође постоји повећан прилив страних туриста, узевши у обзир да је амбуланта у Печурицама релативно близу Великом пијеску и Утјехи, а Чањ Сутомору – истакла је она.

Према њеним ријечима за збрињавање хитних случајева задужена је ХМП.

– Такође, морате узети у обзир и чињеницу да су медицински радници људи, да нису имуни ни на једну болест и имају право на привремену спријеченост за рад. У коначном, Бар сада броји око 45.000 становника, а број систематизованих доктора се није мијењао последњих 20 година – каже она.

Др Пурлија је истакла да је забиљежен видан пораст броја обољелих од стомачног вируса, како код дјеце, тако и код свих старосних структура, што је уобичајено за ово доба године и тај број у битном се не разликује од броја обољелих у току сезоне.

– Оно што је теже у односу на раније године јесте да стомачни вирус, уз повећање тјелесне температуре, болове у стомаку, повраћање, дијареју често "имитира" ковид симптоме, те се код сваког пацијента мора урадити диференцијална дијагностика – казала је др Пурлија.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић казао је да је било говора о отварању туристичких амбуланти, али да за то није надлежна Општина.

– Ми смо ту да пружимо сваки вид логистике. Било је предлога за амбуланту у Чању, али тамо нема простора јер је хотел који је предлаган приватизован, па амбуланту немају гдје поставити. Процјена је да је Дом здраља у Сутомору довољан за подручје Чања, а за Велики пијесак и Утјеху требало би да буде на услузи амбуланта у Печурицама. Слажем се да је питање озбиљно, али понављам није у нашој надлежности. Ми смо спремни да пружимо сваки вид логистичке помоћи. Мада, крај је августа, а ако смо хтјели да их отварамо морали смо о томе причати на почетку љета – казао је Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:39