Otvoren centar / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
29/08/2024 u 14:53 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Nikšić: Uspostavljeno lokalno partnerstvo za zapošljavanje

Povodom završetka projekta „Program izvrsnosti zapošljavanja", na čijoj realizaciji su radile Biljana Pinjatić, Maja Radojičić, i Natalija Vušović iz NVО „Biznis centar", u tržnom centru „Nikšić“ otvoren je Centar za informativno-edukativnog problema zapošljavanja u Opštini Nikšić.

Projekat su realizovali Оpština Nikšić u partnerstvu sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Lokalnim javnim emiterom i NVО „Biznis centar". Projekat je finansiran iz programa Еvropske unije „Podrška sektoru zapošljavanja socijalne politike u Crnoj Gori", koji se u Crnoj Gori realizuje podsredstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je istakao da je ovoj lokalnoj upravi od početka mandata prioritet bio smanjenje broja nezaposlenih lica

- Zvanični podaci govore da je na teritoriji Opštine Nikšić preko pet hiljada novozaposlenih lica, a u svemu tome učestvovala je i ova lokalna uprava. Ovo nije prvi projekat ovog tipa, imali smo projekat „Zajedno od znanja do posla“, koji je finansirala Evropskla unija, tako da je i ovo jedan sličan projekat kroz koga smo jedan veliki broj nezaposlenih lica proveli kroz motivacione radionice i dali im licence. Kroz ovaj projekat zaposleno je sedam lica. Otvaranjem informativno-edukativnog centra, otvara se potreba da i ovaj Centar neko vodi, tako da će to otvoriti prostor za one ljude koji kroz ovaj program nijesu uspjeli da se zaposle, da upravo u ovom ambijentu i oni počnu da rade. Ovo je i dio naše politike koju sprovodimo - rekao je Kovačević.

image

Otvoren centar

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Direktor JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidetom Radovan Dragnić je govorio o značaju ovoga programa jer je njegova ustanova, kroz ovaj program dobila dva nova osposobljena radnika.

- Mi smo kroz ovaj program dobili i novu skupocjenu opremu, koju primjenjujemo u radu sa djecom sa intelektualnim smetnjama, koja je veoma značajna za radnu okupaciju koju koristimo u našoj ustanovi, na kojima rade ove dvije novozaposlene osobe. Radi se o mašinama za sito štampu, koje su prilagođene našim korisnicima. Neke stvari koje smo radili kod privatnika sada možemo raditi u našem Dnevnom centru - kazao je Dragnić.

Direktor NVO Biznis centra Darko Žugić je na početku rekao o velikom značaju i rezultatima ovoga projekta.

- Projektom nije zaposleno samo sedam već je i obučeno trideset lica, pripremljena je strategija o zapošljavanju, opremljen je informativni centar i organizovan sajam zapošljavanja. Ovaj projekat je i strategija našeg zapošljavanja, jer akcentuje četiri specifična cilja strategije, fokus na stvaranju znanja i vještina, konkuretnost tržišta, posticanje preduzetništva i motivisanje i angažman. Za program zapošljavanja previše se očekuje od Opštine, ali ona nema mehanizam za to - rekao je Žugić.

Predstavnica lokalnog javnog emitera (RTV Nikšić) Jelena Baćović je rekla da je ovaj projekat od velikog značaja za lokalnu zajednicu jer je RTV Nikšić kroz njega zaposlila dva lica na poslovima moderator-sajting novinara i dobili novu kompjutersku opremu.

- Kao lakalni javni emiter mi ćemo uvijek učestvovati u svim aktivnostima i podržati sve dobre projekte i ideje - poručila je Baćović.

Biljana Pinjatić se na početku zahvalila predsjedniku iopštine Nikšić Marku Kovačeviću i šefu kabineta predsjednika Marku Perućici na velikoj podršci tokom trajanja projekta.

- 34 nezaposlene osobe su prošle motivacionu radionicu gdje su naučili neke osnovne vještine predstavljanja poslodavcima, 30 lica prošlo licencirane obuke, 7 lica je prošlo obuku za asistenta u nastavi, 9 osoba za pomoćne poslove u računovodstvu, 8 osoba napredni kurs računara, jedna osoba zaštitar lica i imovine i 5 osoba iz oblasti AT-a. Svi će oni dobiti licence koje će im pomoći da se zaposle. U toku je i javna rasprava lokalne strategije zapošljavanja koja će trajati do 6. septembra - rekla je Pinjatić.

Projekat je trajao 12 mjeseci, a ukupan budžet  bio je oko 70 hiljada eura.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 12:46