Одали пошту Бранки Ђукић / -Јововић
06/09/2021 u 06:44 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан традиоционални меморијал ‘‘Бранка Радева Ђукић": Сјећање на хероину која је животом одбранила част

Проф. др Славољуб Ђукић рекао је да окупљање на Чакору око Бранкиног мрамора нема никакву политичку конотацију већ да представља тужно сјећање на један прерано изгубљени млади живот

На планинском превоју Чакору, који се простире изнад села Велика, одржан је седми традиционални меморијал ''Бранка Радева Ђукић''. Скуп је, заједно са породицом Бранке Ђукић, одржан у организацији удружења које окупља Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине и Удружења књижевника ''Сјеверац'' из Подгорице. У име породице говорио је проф. др Славољуб Ђукић, подсјећајући да је Бранка невино страдала на Чакору прије 46 година од руке двојице Албанаца који су је ликвидирали на крајње свиреп начин. Навео је да окупљање на Чакору око Бранкиног мрамора нема никакву политичку конотацију, већ да представља тужно сјећање на један прерано изгубљени млади живот.

– Због неких инсинуација да се Бранкин меморијал користи у политичке сврхе, као један од организатора овог меморијала и брат од стрица страдале Бранке, и као нестраначки човјек – желим да овом приликом, на овом светом мјесту, под Бранкином ауром, недвосмислено кажем следеће: сви до сада реализовани Бранкини меморијали, а било их је шест – имали су искључиво културолошко-елегичну садржину, дакле без било каквог политизовања. Надам се да ће у таквом политички неутралном тону протећи и овај данашњи, па и сви будући меморијали – навео је Ђукић.

Косовка дјевојка

Киковић је казао да жртва Бранке Ђукић, попут Косовке дјевојке, подсјећа на велике жртве српскога народа.

– Бранка је остала оличење женске части и поноса што нас обавезује на овакав чин. Обавезује нас да сваке године на овај дан дођемо овдје и одамо јој почаст и захвалност што је тог кобног дана била Косовка дјевојка. Овдје на Чакору и наш велики краљ Александар је 1925. године дошао и пробио овај пут, а тај пут је касније за Бранку био зли пут, Бранка је тог дана дошла из центра духовности – наше Пећке патријаршије и ту главом платила. Страдала је зато што је била Српкиња. Као што се зна, Бранку је осветио њен часни отац Раде Ђукић – рекао је Киковић.

Пригодну бесједу у име Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине одржао је историчар Горан Киковић, рекавши да овај меморијал представља чин који обавезује на достојанство и вјечито сјећање.

– За хероином Бранком су годинама плакале бројне наше породице као да је свима била најрођенија – навео је Киковић.

Полажући цвијеће на мрамор Бранке Ђукић, скуп је поздравио и потпредсједник Општине Андријевица Веселин Ракетић, истичући да Бранкини болни јецаји на Чакору још увијек одјекују у срцима свих добронамјерних и честитих људи. Говорио је и пензионисани пуковник и пјесник Радован Обрадовић, док су своје стихове казивали Давид Лалић и Бранко Бато Крковић. Прочитана је и пјесма Милована Миша Кубуровића посвећена Бранки Ђукић. Наступио је и млади гуслар из Берана Синиша Петрић, с пјесмом ''Трагичана погибија Бранке Ђукић'' коју је својевремено изводио народни гуслар Божидар Божо Ђукић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 04:20