Зграда Општине Рожаје / В.Ра.
13/04/2022 u 06:58 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Рожаје снизила цијене за комунално опремање да би спријечила дивљу градњу

Спустили смо циjене од 20 до 30 процената да бисмо подстакли што више грађана да уђу у поступак легализациjе бесправно саграђених обjеката и увели их у легалне токове, казао је Русмир Џуџевић

Секретриjат за уређење простора и заштиту животне средине у Рожаjама jе, у циљу смањења комуналних накнада, након спроведене jавне расправе измиjенио двиjе кључне одлуке у том правцу. Наиме, у Секретариjату су спровели процедуру измjене и допуне одлуке о накнади за урбану санациjу и одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта чиме су смањили комуналне накнаде у износу од 20 до 30 процената. Према риjечима Русмира Џуџевића, секретара Секретариjата за уређење простора и заштиту животне средине, измjене и допуне поменутих одука се односе на умањење износа накнаде за комунално опремање и накнаде за урбану санациjу по зонама.

-С обзиром на то да jе у посљедње вриjеме наступила криза коjа се рефлектуjе кроз поскупљење грађевинског материjала, а узевши у обзир цjелокупну социоекономску ситуациjу на нивоу наше општине, ми у локалноj управи смо одлучили да на оваj начин, колико- толико, изађемо у сусрет грађанима како бисмо смањили износе накнада за легализациjу обjеката и опремање грађевинског земљишта за изградњу нових обjеката. Спустили смо циjене од 20 до 30 процената, да бисмо подстакли што више грађана да уђу у поступак легализациjе бесправно саграђених обjеката и увели их у легалне токове, као и да бисмо смањили дивљу градњу. На оваj корак смо се одлучили и због не малог броjа бесправно саграђених обjеката на нашоj териториjи с циљем повећања сопствених прихода, као и подстицања што већег броjа грађана да крену у законом предвиђени поступак за изградњу нових обjеката – рекао jе Џуџевић.

Он jе нагласио да је централноj jавноj расправи jе присуствовао веома мали броj грађана иако се ради о одлукама од круциjалне важности. Одлуке ће бити упућене Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма на сагласност, након чега ће та документа ући у скупштинску процедуру, односно биће понуађена одборницима на разматрање и усваjање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:25