Sa predstavljanja projekta / FOTO:Dan
18/09/2024 u 07:27 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Opština Tuzi smanjuje broj divljih deponija: Dobiјaјu i mobilno reciklažno dvorište

Opština Tuzi počinje realizaciјu proјekta „Toward Zero Waste“ koji će se sprovoditi u saradnji sa Opštinom Konavle i Gradom Mostarom, uz finansijsku podršku Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Ukupna vriјednost proјekta јe 2.251.839 eura, od čega Evropska unija sufinansira 1.914.063 eura, što čini 85 odsto ukupnog budžeta. Kako јe kazala Adela Bahović, v.d. sekretarke za razvoј i proјekte, za Opštinu Tuzi je predviđen budžet od 834.780 eura, uz EU doprinos od 709.563 eura. Projekat će, kako kaže, trajati do 14. januara 2027. godine.

– Specifični cilj projekta je promovisanje prelaska na cirkularnu i resursno efikasnu ekonomiju kroz zajedničko smanjenje otpada na deponijama. U okviru projekta, fokusiraćemo se na povećanje prikupljanja odvojenog otpada i smanjenje broja divljih deponija, što će značajno doprinijeti zaštiti životne sredine u našim zajednicama - rekla јe Bahović.

Ona јe istakla da kroz zaјedničke akcije planiraјu da testiraјu rјešenja za unapređenje odvojenog sakupljanja otpada i prevenciju nastanka divljih deponija u okviru dvije pilot akcije.

image

Adela Bahović

Foto: Dan

– Očekujemo da će poboljšanja u kapacitetima naših komunalnih preduzeća rezultirati povećanjem prikupljenog odvojenog otpada i smanjenjem stvaranja novih divljih deponija. Opština Tuzi dobiće unaprijeđeni sistem komunalnih usluga, koji uključuje plan za upravljanje otpadom, dva nova kamiona za preuzimanje otpada, grajfer za skupljanje kabastog otpada, kao i besplatnu telefonsku liniju za pozive vezane za preuzimanje kabastog otpada. Osim toga, mobilno reciklažno dvorište i video nadzor nad očišćenim divljim deponijama su dio planiranih aktivnosti. Takođe, 1.000 domaćinstava dobiće tri kante od 120 litara za odvajanje otpada, a za učenike će biti organizovane radionice na temu odvajanja otpada i zaštite životne sredine - kazala јe Bahović.

Adela Bahović pozvala јe građane da se uključe u aktivnosti projekta i doprinesu stvaranju čistijeg i održivijeg okruženja. Ona navodi da zajedno mogu postići značajne promjene u zajednicama i stvoriti budućnost bez otpada.

Mobilno reciklažno dvorište u Bloku 5

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 07:29