Од свега што је некад било остао само натпис на улазним вратима у објекат / фото: Д.Ј.
17/07/2021 u 17:01 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сеоски дом на Полици деценију чека обећану реконструкцију

У сеоском дому својевремено била је смјештена пољопривредна задруга у чијем саставу су се налазили откупна станица, продавница и низ дугих пратећих садржаја

Актуелни предсједник државе Мило Ђукановић прије петнаестак година, приликом посјете Беранама, обећао је да ће се убрзо извршити санација оронуле зграде сеоског дома на Полици али то није урађено ни до данашњих дана. Обећања су била да ће руинирани објекат, поред регионалног пута Беране - Петњица, добити модеран изглед, а давали су их и челници локалне управе за вријеме док је власт у Беранама вршила коалиција ДПС-СДП. То посвједочавају и обећања бившег предсједника општине Вука Голубовић који је за вријеме своје владавине јавно саопштавао да ће се за изградњу сеоског дома на Полици издвојити 250 хиљада еура и да је у току израда пројектне документације. Санацију сеоског дома на Полици у предизборној кампањи 2014. године помињали су и представници коалиције Здраво Беране, истичући да ће настојати да обезбиједе средства као би се на мјесту оронулог објекта саградило модерно здање које ће имати вишеструку намјену. Међутим, умјесто обећане реконструкције објекат је из године у годину све више пропадао, указујући да надлежне институције нијесу предузимале одговарајуће мјере и радње за очување привредних капацитета који су у вријеме социјализма били носиоци развоја на сеоском подручју.

Бивше вриједности пресељене у прошлост

Осамдесетих година прошлог вијека у скоро свим мјесним центрима на подручју беранске општине постојале су пољопривредне задруге које су упошљавале значајан број радника. Међутим, током транзиционих процеса све те задруге су угашену док су њихови објекти и имовина препуштени константном пропадању. О њиховом постојању данас једино свједоче руиниране зграде бројних задружних домова изграђених у доба социјализма. Сви ти домови и на сеоском подручју и у приградским насељим остављени су на милост и немилост зубу времена, употпуњујући причу о угашеној привреди на сјеверу Црне Горе. О томе поред објекта на Полици, свједоче зграде задружних домова на Бучу, као и они на подручју Шекулара, Бубања и Лубница.

Мјештани подсјећају да је у сеском дому својевремено била смјештена пољопривредна задруга у чијем саставу су се налазили откупна станица, продавница и низ дугих пратећих садржаја. Задруга је затворена током транзиционих процеса, чиме је значајан број радника остао без посла. Мјештани истичу да се са дубоком сјетом присјећају времена када је поличка задруга вршила откуп љекобиља и пољопривредних производа, што је локалном становништву доносило значајан доходак од којег је могло пристојно да се живи. Данас је остала само табла изнад узлазних врата рунинираног објекта са натписом "Земљорадничка заруга Полица - Иванград".

- Зграда сеоског дома због своје дотрајалости практично је неупотребљива и одаје заиста ружну слику. Међутим, и поред бројних покушаја и обећења средства за њену реконструкцију нијесу обезбијеђена. Било је неких улагања али то је све ситно. То је свеукупна срамота, јер сакоме ко прође кроз Полицу очи боде изглед сеоског дома. Тај дом је прави примјер који указује да је некадашње друштвено богатство немилице уништавано. Умјесто да у тој згради данас имамо прерађивачке капацитете и откупни центар, она представља праву руину- каже предсједник мјесне заједнице Бобан Вељић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:56