У Котору 1.800 гостију, отворени сви хотели / -Б.М.
04/10/2021 u 07:25 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Котору сезона још траје, а у каси већ 765 хиљада еура

Ове године боравишна такса била је планирана на 250 хиљада еура, а већ је инкасирано скоро 400 хиљада, истиче Јован Ристић, директор ТО Котор

У Туристичкој организацији Котор задовољни су овогодишњим пословањем, јер су већ крајем септембра премашили приход планиран за 2021. годину.

– Приходи за ову годину су по свим основама пројектовани на износ од 640.000 еура, а ми смо већ крајем септембра остварили скоро 765.000 еура, па можемо рећи да смо у финансијском смислу успјешно прошли ову туристичку сезону. Уколико и постсезона буде на неком нормалном нивоу, могли бисмо да достигнемо и планирано када су у питању бедеми, саопштио је за "Дан" директор ТО Котор Јован Ристић.

image

Јован Ристић

-Б.М.

Прецизирао је да је ове године боравишна такса била планирана на 250 хиљада еура, а да је већ инкасирано скоро 400 хиљада еура што је, истиче, постигнуто захваљујући благовременом отварању пунктова за наплату и радом на терену.

– Што се тиче туристичке таксе, план је био на 170 хиљада еура, а сада смо на 208 хиљада еура наплате. Оно што је било очекивано, то је да је наплата излетничке таксе мања од планиране, јер су ове године изостали крузери, као и значајнија посјета излетника из сусједних држава. Дакле, наплата ове таксе пројектована је на 150 хиљада еура, а у овом тренутку смо на 72,5 хиљада еура наплаћених. Члански допринос је посебан вид наплате који је везан за привреднике и њихове приходе. Планирани приход ове године био је 20 хиљада еура, а ми смо сада на 44 хиљаде еура наплаћених, рекао је Ристић додавши да је по основу посјета бедема до сада приходовано нешто преко 40 хиљада еура, од предвиђених 50 хиљада еура.

Похвале бројне, примједбе само због смећа

Похвале су се ове сезоне, између осталог, односиле на Котор као дестинацију, природне љепоте, културно-историјске споменике, однос запослених у свим привредним гранама ослоњеним на туризам, чистоћу морске воде, издаваоце смјештаја као домаћине, познавање језика.

– Проблем са којим се и даље сусрећемо је одлагање смећа на мјестима која за то нису предвиђена, и у вријеме које није за то предвиђено, поготово у Старом граду. Имамо и даље много притужби на дивље депоније поред путева, дио примједби везан је за буку у Старом граду, али у много мањем омјеру него ранијих година, као и на неуређеност дијела купалишта која су у урбаним срединама, а која нису под закупом – каже Јован Ристић.

Осврћући се на структуру гостију, каже да је ове године до краја септембра највећи број њих долазио из Србије, и то више од 27 одсто, затим из Украјине 15 одсто, Руске Федерације 11 одсто, из Босне и Херцеговине шест одсто, из Пољске четири одсто.

На Которској ривијери, каже, тренутно одмара око 1.800 гостију, од чега је њих око 800 смјештено у хотелима. Тренутно је у граду отворено свих четрдесетак хотела, а ТО ће 1. новембра располагати податком о броју оних који ће радити и у зимском периоду.

Ристић каже да и у постсезони, тачније до краја октобра, очекују одређени број излетника, али да се у перспективи не могу надати додатном броју крузера јер имају најаве за тек неколико упловљавања.

– Већ средином децембра и до средине јануара можемо рачунати на зимску сезону и на госте који ће бити ту због програма које смо припремили, а онда настављамо даље, традиционални карневал и све остало – закључује Ристић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:51