/ Фото: Дневне новине Дан
23/07/2021 u 07:51 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вјековна традиција: "Фашинада" је нешто најљепше што ћете видјети у Боки

Чувена манифестација одржана у Перасту по 570. пут

Пераст је јуче врвио од посјетилаца који су шетњом дуж обале испратили дефиле са баркама повезаним конопима, уживајући у традиционалном обичају "Фашинада" која је јуче, пред залазак сунца, у перашком акваториjу одржана по 570. пут.

Везане барке су запловиле од Пераста ка Госпи од Шкрпjела носећи камење како би учесници бацањем у море оjачали оток. У баркама су само мушкарци, док их жене поздрављаjу са обале. Током ове своjеврсне процесиjе на мору, пjеваjу се бугарштице.

"Фашинада" има традициjу коjа никада ниjе прекидана и са собом носи обиљежjе вjерског туристичког и карактера, обичаjа коjи на Медитерану нигдjе не можете видjети и доживjети.

image
Фото: Дневне новине Дан

На почетној понти Код борића и бућарског терена, окупили су се учесници са свих страна, мјештани, гости да својим учешћем подрже обичај стар скоро шест вјекова.

У првој барци је дон Срећко Мајић са угледним грађанима Котора и Пераста, католицима и православцима, а у другој клапски пјевачи и Антун Сбутега, адмирал Бокељске морнарице са унуком.

Међу учесницима је поморац Блажо Кривокапић са гостом из Србије у једном чамцу, Божо и Дарко из Ћуприје у другој, затим Младен Ђурђић, Никшићанин, који већ пет година живи и ради у Перасту и толико учествује у Фашинади. Он је у својој барци окупио Пераштанина Јошка Гудеља, Стевана Перовића из Подгорице, једног Американца и господина Рахела Мартинеза, перашког зета, иначе дипломате из Мексика у пензији.

image
Фото: Дневне новине Дан

-Испунио сам жељу моје супруге Наде Акреп, са којом у Перасту љетујем већ 20 година. Молила ме је сваке године да учествујем у Фашинади, и ево први пут то радим- каже Мартинез за "Дан".

Први пут из Београда су у Пераст дошле младе маме Маја и Миња Главаш, њихове куме, пријатељице са малишанима из Београда, а на одмору у Кримовици и Каменарима. Дошле су циљано да испрате кума њихове другарице, познатог аласа, Мимија Мишовића из Каменара, који учествује у дефилеу. 

Милош Милојевић из Зрењанина каже да ништа љепше није видио. Јако цијени када се обичаји и традиција поштују, диви се људима који је одржавају.

- Лијепо је да се традиција наставља и данас- каже Јелена Мирковић из Подгорице, која живи у Тивту.

Своје искуство и знање спојили су 80-годишњи Божидар Линди и 14-годишњи Петар Травар из Пераста, први веслајући барку, други учећи како се одржава традиција.

image
Фото: Дневне новине Дан

Предсједница Друштва пријатеља града Пераста Марина Браиновић истиче да се Пераштани спонтано окупљају за Фашинаду, јер "то им је обавеза да напуне барке камењем, да веслају дуж Пераста и онда баце камење око отока, како би се одржала његова стабилност".

- Године 1452. на тој хриди се рибарима указала слика Богородице и послије тога су на то мјесто потапали старе, ислужене бродове, стијене, како би се створио плато и данашња површина отока од 3030 метра квадратних, гдје се током вјекова направила црква Госпа од Шкрпјела (шкрпјел је хрид), и сваког 22. јула се обиљежава почетак градње отока. Највећа свечаност на отоку је Велика Госпа, 15. августа, она је заштитница Пераста - каже Браиновић.

Министарсво културе је 2013 године уврстило Фашинаду на Листу нематеријалних културних добара од националног значаја, а Општина Котор пружа мјештанима новчану подршку за њено одржавање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:24