Ćosovsko vrelo / privatna arhiva
26/08/2024 u 07:07 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vodovod urađen, ali voda već pet godina nikako da poteče

Stanovnici šest rožajskih sela Donja i Gornja Lovnica, Klanac, Ćosovica, Zloglavlje i Honsiće i dva zaseoka Tuzove Luke i Bubovića, kažu da posljednje dvije decenije priželjkuju da imaju čistu i bistru vodu do koje je, kako naglašavaju, danas nemoguće doći zahvaljujući raznim državnim i opštinskim projektima koji se "sinhronizovano izvode duž cijelog korita naše nekada čiste i bistre Lovničke rijeke".

Mještani ovih rožajskih sela kažu da vodovod imaju ali vode nemaju, pa im nije ostalo ništa drugo već da se dogovore i zakažu datum kada će održati mirne proteste ispred zgrade Opštine Rožaja.

– Mi smo obični građani, koji muku mučimo sa državom i partijama iz vlasti, koje em što su nas razdvojile od naše rođene djece i unučadi, sad nas odvajaju od vode za piće, hrane i prilaznih puteva – naglašavaju mještani rožajskih sela.

Hajran Murić dodaje da se uskoro navršava deset godina kako je urađen projekat vodovoda Ćosovsko vrelo.

image

Ćosovsko vrelo

privatna arhiva

– Vodovod je završen i nas građane koštao je oko 1,3 miliona eura. Ali još nijedno domaćinstvo od 1.200 članova, koliko nas ima, po biračkom spisku nije dobilo ni kap vode iz ovog vladinog i opštinskog kapitalnog projekta koji je neko zloupotrijebio i, kako mi mještani sumnjamo, neko se debelo naplatio preko naših leđa – kaže Hajran Murić.

On ističe da su zahvaljujući raznim koncesionarima, koji vrše eksploataciuju šumskog bogastva sa ovog podučja, nestali i presušili i izvori koje su mještani koristili za vodosnabdijevanje.

Husović: Nadam se da će do kraja godine vodovod biti pušten u funkciju

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović kaže da razumije nevolje mještana sa vodosnabdijevanjem ali naglašava da lokalna uprava sve radi da probleme riješi na najbolji mogući način.

– Problem sa vodosnabdijevanjem datira više godina unazad, i kako sada stvari stoje brzo će sve biti riješeno. Nadam se da će do kraja godine vodovod biti pušten u funkciju. Problemi su bili sa hlornom stanicom, ali najveći je snabdijevanje električnom energijom. Imam uvjeravanja da će se konačno struja priključiti i da će brzo početi vodovod sa probnim radom, a onda do kraja godine sve biti na pravi način riješeno – kaže Husović.

Kada je u pitanju sanacija putnih pravaca, Husović ističe da lokalna uprava sve radi po prioritetima koji su određeni i da je više uradila za poslednjih četiri godine, nego što je prije toga rađeno za tri decenije.

– I u ovim selima je dosta toga urađeno na putnoj infrastrukturi, a kada je put za Klanac u pitanju, on će ponovo biti saniran – kazao je Husović.

– Koncesionari su teškim mašinama uništili izvore kojih je nekada bilo na nekoliko stotina na ovim prostorima, tako da smo mi ostali i bez izvorske vode. Kod izvora Ćosovsko vrelo, gdje su stručnjaci uradili na samom izvoru objekat koji povezuje cijevi sa glavnim vodovodom, došlo je do poniranja vode pa se u samom startu smanjio protok vode niz korito, a kroz cijevi nije protekla ni kap – kaže Murić.

image

Cijev za vodu prazna

privatna arhiva

U Donjoj Lovnici živi Amer Murić koji kaže da ih nedostatak vode muči godinama.

– Evo pet godina kako je sve završeno, ali voda nikako da poteče. Uložena su velika sredstva u vodovod i mi smo očekivali da ćemo dobiti vodu i u 21. vijeku živjeti kao sav normalan svijet, ali avaj. Vode nema, a mi se snalazimo kako znamo i umijemo – ističe Amer Murić, a njegov komšija Ruždo Murić dodaje da plaćaju vodu koja im se doprema cisternama, i da se tako dodatno finansijski iscrpljuju u ovim teškim vremenima.

– Nije ovo lako izdržati. Smatramo da je krajnje vrijeme da se završe sve te zavrzlame i mi dobijemo uredno vodosnabdijevanje – kaže Ruždo Murić.

Mještani ističu da izvođač radova nije ukopao cijevi i šahte po urađenom projektu, tako da su vodovodne cijevi na nekim mjestima ostale na površni zemlje.

– Pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo da se uključi i ispita do tančina ovaj projekat koji je, po nama, propao i uništen zahvaljujući izvođaču radova i nadzornim službama koje su mu omogućile da uništi ovaj vodovod i sami izvor. Ćosovsko vrelo je većeg kapaciteta protoka vode na samom izvoru od naše Lovničke rijeke na ulazu u Ibar zajedno sa Sređanskim potokom – ističu mještani rožajskih sela i naglašavaju da su se mnogo puta dosad dopisima obraćali opštinskim službama i u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija pitali o rekonstrukciji lokalnog puta Hurije – Donja Lovnica – Ćosovica, te Prostorno-urbanističkim planom i projekatom mosta kod džamije.

image

Izvor uništen

privatna arhiva

Ersid Bato Murić ističe da je nedostatak vode veliki problem i da svakodnevno moraju da idu traktorima ili autima do grada, uzimaju vodu i dopremaju u selo. Naglašava i da je put do sela Klanac u više nego katastrofalnom stanju.

– Istina, davno je postavljen asfalt ali je put gori od svakog makadamskog. Prije nekoliko dana smo se, nakon što se nijesu odazvali iz lokalne uprave na naše vapaje, samoorganizovali i sami popunili udarne rupe – kaže Bato Murić.

Mјeštani Police blokirali magistralu: Traže da im Vlada dovede vodu sa Zagradskog vrela

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 08:55