Миљанић / Фото: Привредна комора
16/07/2021 u 07:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вриједни Миљанић не одустаје: Обновићу стадо коза

Опоравак неће ићи брзо, али истраjни смо у намjери да подигнемо нову фарму, jер смо посвећени козама, каже Радивоје

Предсjедник Привредне коморе Властимир Голубовић, са сарадницима, обишао jе јуче Фарму коза "Миљанић" коjа jе недавно у пожару претрпjела огромну штету, пошто jе изгорио шталски обjекат површине 800 метара квадратних, са 300 коза и вриjедном опремом.

Привредна комора позива цjелокупну пословну заjедницу, државу и општину Никшић да, колико су год у могућности, допринесу опоравку и изградњи нове фарме коза "Миљанић".

– Овдjе смо да бисмо исказали подршку породици Миљанић и запосленима на фарми, те да позовемо наше привреднике да, као и много пута до сада, покажу солидарност, како би се што приjе обновила ова фарма и наставила производња. Управни одбор Привредне коморе ће на првоj сjедници дониjети одлуку о подршци Фарми "Миљанић" – казао jе Голубовић.

Истакао jе да га радуjе што су представници ресорног министарства и Општине Никшић такође обишли ову фарму и казао да очекује да ће са њихове стране бити упућена значаjна материjална подршка Миљанићима.

Власник фарме Радивоjе Миљанић рекао jе да је породица ријешена да обнови стадо коза.

image
Фото: Привредна комора

– Опоравак неће ићи брзо, jер jе риjеч о захтjевном процесу, међутим, истраjни смо у намjери да подигнемо нову фарму, jер смо посвећени козама. Тржиште ћемо и даље несметано снабдиjевати нашим производима, jер ће наша фабрика радити у континуитету, а козиjе млиjеко ћемо откупљивати од коопераната. Ово доживљавамо као jедан од падова у нашем пословању, иза коjег ће услиjедити успон – казао jе Миљанић коме је јуче стигла и прва донација. Наиме, Централна банка Црне Горе (ЦБЦГ) донирала је 6.000 еура у циљу ублажавања последица пожара који је уништио значајан капацитет фарме.

image
Фото: Дневне новине Дан, Б.Б.

Фарма, која је смјешена на изнајмљеном имању у Подбожуру, тридесетак километара од Никшића, изгорела је 11. јула.

За уклањање изгорелог и збрињавање у складу са прописима побринула се локална управа Никшића. По налогу предсједника Општине Марка Ковачевића, у Подбожур је послата механизација која је одрадила тај посао.

– Са општинским и једном приватном машином прво смо уклонили остатке изгореле конструкције објекта, а онда и све остало. У договору са Миљанићима на имању је ископана рупа гдје смо све то одложили и потом насули земљом. Сав отпад, како од објекта, тако и остатке изгорелих животиња, одложен је у складу са прописима – каже за "Дан" Милинко Ђуровић из Секретаријата за комуналне послове и саобраћај.

Фарму су прије неколико дана обишли и представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, који су, како Миљанић истиче, обећали помоћ у складу са законским овлашћењима и могућностима тог ресора. За санирање причињене штете помоћ су најавили и из локалне управе града под Требјесом, чији су представници такође обишли фарму.

– Захвални смо свима на подршци – каже Миљанић.

За помоћ у обнављању породичне фарме Миљанићима се може помоћи уплатом на жиро рачун број 535-14288-89.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:54