Неуспјешна адаптација ватрогасног дома у Институту / -Шапурић
14/10/2021 u 06:07 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За адаптацију Ватрогасног дома потрошили 300.000 еура, па одустали од посла

Узалуд смо ми говорили да простор у Институту није одговарајући за потребе наше службе, односно да није ни приближно ономе што је нама неопходно. То нас више не интересује и нека се надлежни органи позабаве са свиме што се ту дешавало, каже Славко Тадић, шеф никшићких ватрогасаца

Припадници Службе заштите и спасавања успјели су да се изборе за нови и савремени Ватрогасно – спасилачки дом. Вршилац дужности командира Службе заштите и спасавања Славко Тадић "Дану" је казао да ће се за никшићке ватрогасце већ наредне године градити нови објекат, а средства су обезбијеђена из државног капиталног буџета.

image

Славко Тадић

-Шапурић

-Локална управа и Влада Црне Горе препознали су проблеме с којима се сусрећу припадници службе, па смо уврштени у пројекат за капиталне инвестиције. Већ следеће године почеће градња савременог Ватрогасно-спасилачког дома за шта је обезбијеђен плац на нама повољној локацији од око 5.000 метара квадратих, рекао је Тадић.

Служба заштите иначе је деценијама смјештена у објекту некадашњег затвора, који је стар више од једног вијека. Неадекватне и неусловне просторије ватрогасцима су додатно отежавале обиман посао који обављају на простору никшићке општине, која је по територији највећа у Црној Гори. Претходна локална власт Никшића прије двије године напокон је услишила њихове апеле за помоћ, али ни тада нијесу жељели да чују ријеч струке, већ су сами одабрали просторије које су од новца грађана Никшића почели да адаптирају. Потрошено је, наводно, око 300.000 еура за 540 квадрата једне од хала Института за црну металургију. Од даље адаптације тог простора се одустало прошле године доласком Милутина Симовића за предсједника Општине Никшић, који је, у сред радова које су у Институту започеле његови претходници и партијске колеге, обећао ватрогасцима да ће са стручњацима поразговарати и наћи најповољније рјешење за смјештај Службе заштите и спасавања.

Обучаваће нове ватрогасце-спасиоце

Први пут у Црној Гори једна Служба заштите и спасавања моћи ће да врши едукацију нових ватрогасаца-спасилаца. Тадић је појаснио да су се, у сарадњи са Заводом за запошљавање и Министарством просвјете, пријавили за пилот- пројекат.

-Циљ је да оспособимо и ангажујемо 20 нових спасилаца. На тржишту рада нема таквог кадра, немамо ни школе за ватрогасце-спасиоце. Наша служба ће највјероватније добити и лиценцу и ми ћемо у никшићкој Ватрогасној јединици моћи да оспособљавамо ватрогасце-спасиоце, истакао је Тадић.

-Узалуд смо ми говорили да простор у Институту није одговарајући за потребе наше службе, односно да није ни приближно ономе што је нама неопходно. То нас више не интересује и нека се надлежни органи позабаве са свиме што се ту дешавало, категоричан је Тадић.

Ових дана припремају се за зимску сезону, па Тадић каже да свакодневно организују обуке и вјежбе, а ускоро ће добити и додатну опрему.

-Од Фондације за развој сјевера (Форс Монтенегро), која је иначе наш дугогодишњи пријатељ и брине о потребама службе, добићемо два чамца. У најави је још неколико донација у виду лампи, чизама, рукавица, рекао је Тадић.

Како почиње грејна сезона грађанима су издали јавно упозорење да за то припреме димне одводе у својим објектима. Ти пожари, казао је Тадић, веома су чести на подручју Никшића, посебно у стамбеним зградама од којих је већина изграђена и прије више од пола вијека. Уз то, истакао је он, оштећењу димних одвода доприносе и неодговорни појединци који на њих прикључују чак и вентилационе инсталације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:53