На новом гробљу под Требјесом за продају припремљено 70 гробних мјеста / -Б.Б.
26/10/2021 u 07:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За вјечни починак у Никшићу потребно до 3.700 еура

Једноулазне гробнице, са два гробна мјеста, коштају 1.945 еура са урачунатим закупом земљишта на 10 година у износу од 120 еура. За двоулазну гробницу, са четири гробна мјеста, треба издвојити 3.240 еура

Погребне услуге једине су које нису поскупјеле у Никшићу, који је већ скоро двије деценије у економској кризи због гашења фабрика и предузећа. Комунално предузеће, које газдује са четири гробља у граду, цијене није мијењало последњих дванаест година, а како тада, тако и данас, оне су на високом нивоу, али из Радне јединице (РЈ) Погребно истичу да су ипак најјефтинији у Црној Гори. Никшићанима је за вјечни починак за гробно мјесто и опрему покојника потребно од 2.500 па до нешто више од 3.700 еура. Координатор РЈ Погребно Веселин Ђуровић у разговору за "Дан" истиче да једноулазне гробнице, са два гробна мјеста, коштају 1.945 еура са урачунатим закупом земљишта на десет година у износу од 120 еура. За двоулазну гробницу, са четири гробна мјеста, треба издвојити 3.240 еура, а у тај износ урачунат је и једнодеценијски закуп земљишта од 199 еура. Уз све то треба додати и опрему за покојника, а "скромна" је до 500 еура.

image

Веселин Ђуровић

-Б.Б.

– Имамо уговор са пословним банкама, па грађани на тај начин могу измирити обавезе, али се углавном, они којима је то неопходно, одлучују за потрошачке кредите јер им је мања камата. Дешава се да људи траже да им се одложи плаћање и у ранијем периоду те захтјеве је разматрао и евентуално одбравао извршни директор, па из тог периода и данас имамо неплаћено више од 20 гробница. Углавном људи плате – каже Ђуровић.

Проблем мањак радника и неодговорност грађана

Одржавање гробља, каже Ђуровић, нико не плаћа, а те, као и послове на укопу, раде свега четири запослена. Дужност грађана је да одржавају гробнице, али они несавјесни, упркос постављеним контејнерима и обезбијеђеним мјестима за смеће, отпад одлажу гдје стигну. Неодговорност је била разлог, истакао је он, те су овог љета имали више од десет пожара на гробљима, углавном због остављених упаљених свијећа.

– Апелујемо на грађане да воде рачуна о томе, па зар смо морали због тога у гробља постављати табле упозорења. Са оволиким бројем људства заиста је немогуће све то одравати да буде како треба. Позивамо и све оне чије гробнице сродника нису легализоване да то ураде, као и да плате и продуже закуп земљишта – наглашава Веселин Ђуровић.

Након смрти пензионера Фонд исплаћује три просјечне пензије, што је довољно за опрему покојника. Ђуровић каже да у случајевима гдје се ради о особама корисницима неког социјалног примања трошкове измирује Центар за социјални рад.

– На новом гробљу сахрањују се социјални случајеви, а социјалне установе купују те гробнице. Ту имамо неколико гробница никшићког Центра за социјални рад, али и центара из Котора, Будве, Тивта, Даниловграда јер су гробна мјеста код нас много јефтинија него у тим општинама, гдје су иначе и дефицитарна. Продајемо им гробна мјеста као и свим осталим странкама. Мислим да једноулазна гробница у Будви стаје око 5.000 еура – истиче Ђуровић.

Од четири градска гробља, конзервирани су Старо и гробље иза Саборне цркве и муслиманско гробље. На новом, које је под Требјесом отворено 1996. године, тренутно има око 3.000 гробних мјеста, од чега је око 70 припремљених за продају. Ђуровић каже да ће за неколико година бити неопходно проширење те локације или отварање нове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:21