Недавни пожар на депонији / -Б.Б
06/04/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због депоније Мислов до здравље породице Перуновић озбиљно угрожено, а имање неупотребљиво

Нико није крив, а људи умиру. Рајкин супруг је умро од карцинома, сад је тешко доказати да ли је узрок депонија, а 99 одсто је она узрок свему томе. И она је обољела, Ана има здравствених проблема, каже адвокат Милан Војиновић

Када се 2003. године одлучивало о локацији за градску депонију, најважније је било да се негдје смјести отпад. Одабрано је приватно земљиште у Мисловом долу у подножју брда Будош. Занемариле су се воде Никшићког поља, које је испод Мисловог дола, али и породица Перуновић чије је домаћинство око педесет метара удаљено од депоније. Узалуд су тадашњој власти била упозорења да је живот у таквом окружењу немогућ, пријаве надлежним инспекцијама, обраћање државном ресору за екологију. Прије неколико година Перуновићи су тужили Општину Никшић, али су одустали од поступка јер је изискивао трошкове које они нису могли да плате. Како су на иначе привременој и нелегалној депонији последње двије године учестали пожари, Перуновићи су поново пресавили табак.

-На сва наша дугогодишња обраћања на више адреса никада нисмо добили одговор у писаној форми. Била су то само обећања, молбе да се стрпимо јер ће привремена депонија бити затворена. Двије деценије ми живимо у ужасу од дима, пепела, непријатних мириса. Морала сам поново да покушам с тужбом, казала је "Дану" Рајка Перуновић.

image

Рајка Перуновић

-Б.Б

"Битку" са општинским властима због депоније до прије неколико година водио је њен супруг, али се разболио од карцинома и преминуо. Од тешке болести обољела је и она, али каже да одустати неће због своје троје дјеце.

-Двије ћерке су отишле у Будву и једва сам чекала када ће се макнути из овог ужаса у коме живимо. Остале смо ја, најмлађа ћерка и свекрва. Депонија скоро да не престаје да гори, а парче земље које имамо је неупотребљиво, истакла је Перуновић.

У име породице тужбу ради утврђења накнаде штете против Општине Никшић и Комуналног предузећа поднио је адвокат Милан Војиновић. Мислов до је, нагласио је Војиновић, као привремена депонија отворен 2003. године, последњих неколико година стално је у пожару, а када пада киша оцједне отпадне воде сливају се и на имање Перуновића. И Општина и Комунално, казао је он, оспорили су наводе тужбе.

image

Милан Војиновић

-Б.Б

-Нико није крив, а људи умиру. Рајкин супруг је умро од карцинома, сад је тешко доказати да ли је узрок депонија, а 99 одсто је она узрок свему томе. И она је обољела, Ана има здравствених проблема. Зар то није довољно и зар није довољно изаћи на лице мјеста и видјети и осјетити у каквим условима та породица живи, нагласио је Војиновић.

Одбијен предлог за привремену мјеру

На недавном првом рочишту Војиновић је по члану 150 Закона о облигационим односима тражио привремену мјеру, која је одбијена. Уложен је приговор јер поменути члан прописује да свако може да захтијева уклањање извора опасности од којег пријети знатнија штета њему или неодређеном броју лица као и да се забрани обављање дјелатности од које произилази узнемиравање или опасност од настанка штете.

- У конкретном случају очито је да тужени нису предузели било какве мјере, а опасност по живот и здравље људи је константна без обзира на постојање опасности за имовину која се евидентно не може користити - казао је Војиновић.

Нова локална власт Никшића формирана је у мају прошле године и први проблем са којим су се суочили била је депонија која је мјесецима прије тога горела. Предсједник Општине Марко Ковачевић у више наврата је истицао да су од својих претходника, који су градом владали 16 година, наслиједили "еколошку бомбу".

Општина планира затварање и санацију депоније, а отпад би завршавао у Рециклажном центру чији почетак градње је најављен до краја ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:00