Џулијан Асанж / - WIKIPEDIA
11/08/2021 u 13:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Асанжова партнерка тражи од Бајдена да повуче тужбу за шпијунажу

Потпуно jе jасно да би америчка администрациjа требало да одбаци случаj. Баjденова администрациjа не може истовремено бранити слободу медиjа и наставити да води оваj поступак, изjавила jе Стела Морис испред затвора Белмарш

Стела Морис, партнерка Џулиjана Асанжа, позвала jе америчког предсједника Џоа Баjдена да преиначи одлуку администрациjе његовог претходника Доналда Трампа и повуче тужбу против оснивача Викиликса за шпиjунажу.

Асанж се налази у затвору Белмарш, у jугоисточном дијелу Лондона, и води судску битку против Сjедињених Америчких Држава коjе су се жалиле на одлуку локалног суда коjи jе одбио захтјев за његовим изручењем, наводећи као разлог боjазан за Асанжово ментално здравље.

Прелиминарно рочиште биће одржано пред Високим судом.

„Потпуно jе jасно да би америчка администрациjа требало да одбаци случаj. Баjденова администрациjа не може истовремено бранити слободу медиjа и наставити да води оваj поступак“, изjавила jе Стела Морис испред затвора Белмарш у разговору за агенциjу ПА.

„Ово jе горе од лицемерjа. То jе директан напад на темеље онога што државу чини слободном и отвореном, а то jе нешто што не може укључивати и искључивати на прекидач. То jе мрачно наслеђе коjе Биден присваjа, осим ако не направи заокрет, а то би морао учинити“, додала jе Морис, коjа из везе с Асанжом има двоjе дјеце.

Асанж jе приведен након што jе Еквадор одбио да настави да му пружа азил у лондонскоj амбасади, а оптужница га терети за 17 случаjева шпиjунаже.

Буде ли изручен Сjедињеним Државама и суд га прогласи кривим, могао би добити казну до 175 година затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:38