Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash  
27/07/2021 u 15:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши хрватски војник осуђен за убиство српске породице након Олује

Највиши суд је истакао да је Кричковићу као отежавајућа околност узето то да је лишио живота три особе које је познавао од раније и да те особе никако нису угрожавале војне акције

Врховни суд Хрватске потврдио је првостепену пресуду којом је бивши хрватски војник Рајко Кричковић осуђен на десет година затвора због убиства трочлане српске породице у селу Кијани код Грачаца у августу 1995. године, прерноси N1. Овим је првостепена пресуда Жупанијског суда у Ријеци постала правоснажна.

Утврђено је да је Кричковић током операције „Олуја“ на предјелу Љубовића учествовао у извлачењу погинулих сабораца из минског поља и присуствовао њиховој сахрани у Загребу. Након тога се вратио у своју постојбину у Лику и обишао своје село Кричковићи, где је затекао своју спаљену кућу.

Потом је пред сусједном кућом затекао Радомира (43 године) и Миру (45) Совиљ и у њих пуцао из аутоматске пушке, док су покушавали да побјегну од њега у шумарак. Њихову мајку, тада 73-годишњакињу, усмртио је запаливши кућу у којој се налазила, утврђено је током суђења.

Највиши суд је, не објавивши идентитет оптуженика, истакао да је Кричковићу као отежавајућа околност узето то да је лишио живота три особе које је познавао од раније и да те особе никако нису угрожавале војне акције односно сигурност припадника војске којој је припадао Кричковић.

Кричковићу је као отежавајућа околност и што је трећа жртва запаљена жива у кући, додао је Врховни суд.

Олакшавајућим је сматрана Кричковићева досадашња неосуђиваност и нарушено здравствено стање, али не и то што је учествовао у Домовинском рату јер је Кричковић починио ратни злочин као учесник тог рата.

Такође, Кричковић се прикључио војсци након позива на мобилизацију, а прије тога је побјегао у иностранство да би избјегао мобилизацију, додао је Врховни суд.

Суд је навео да тако одмерена казна одговара степену кривице оптуженика.

-Изречена казна садржи примерену моралну осуду за зло које је оптуженик почињењем дјела проузроковао и примјерену друштвену осуду за почињење дјела. Изрицање блаже или строже казне није оправдано-закључио је Врховни суд.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:55