Ilustracija / Shutterstock
15/08/2024 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Srbija raspisala potjernicu: Bivši pripadnik OVK Ramadani pobjegao iz kućnog pritvora

Bivši pripadnik OVK, kosovski državljanin, Bljerim Ramadani, za kojim je Srbija raspisala potjernicu, danas je pobjegao iz kućnog pritvora u Sjevernoj Makedoniji, objavio je portal "Sakam da kažam" (sdk.mk).

Taj portal navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, Ramadani pobjegao, nakon što mu je danas troje sudija krivičnog vijeća suda u Skoplju odredilo povratak u zatvorski pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

Neko iz Krivičnog suda obavijestio je danas Ramadanija da se vraća u Šutku (istražni zatvor), pa je on istog trenutka pobjegao iz Makedonije, navodi SDK, pozivajući se na izvore iz istrage.

Dodaje se da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije postavljeno pitanje da li je "traženi Ramadani danas uporedo sa odlukom sudije pobjegao iz zemlje, ali do objavljivanja teksta nije dobijen odgovor".

Ramadani bio u pritvoru u kući rođaka u Skoplju, nakon što je po međunarodnoj potjernice koju je Srbija raspisala preko Interpola, uhapšen je 17. jula na makedonsko-kosovskom graničnom prelazu "Jažince".

Nakon hapšenja Ramadani je prebačen u zatvor u Skoplju, a na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal tada mu je određen ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Nadležni makedonski sud je 1. avgusta preinačio Ramadaniju mjeru zatvorskog pritvora u kućni pritvor i on je, prema toj odluci, upućen na adresu u Skoplju, a tom odlukom predviđeno je da u kućnom pritvoru ostane do 16. avgusta.

Srbija ga traži zbog ratnih zločina

Srbija Ramadanija traži po potjernici zbog sumnje za ratne zločine na Kosovu prije 25 godina, a prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Krivični sud u Skoplju je 8. avgusta je odlučio da Srbiji ne izruči bivšeg pripadnika OVK.

- Ramadani će ostati u kućnom pritvoru u Skoplju do pravosnažnosti presude (po službenoj dužnosti) Vrhovnog suda Republike Sjeverne Makedonije - piše u saopštenju tog kosovskog ministarstva od prije nekoliko dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 04:18