Фото: Са догађаја
05/07/2021 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Нека бесплатан роминг буде прекретница регионалне сарадње

Учесници самита, који је ове године одржан путем интернета, потврдили су своју опредјељеност спровођењу заједничког регионалног тржишта, који су лидери шест економија Западног Балкана усвојили на претходном самиту

Генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу Мелинда Брегу учествовала на самиту Берлинског процеса чији је домаћин њемачка канцеларка Меркел 

-Знамо да ће регионална сарадња превладати на темељима њених идеја и идеала, а не на споровима и називима докумената. Знамо да ће економије региона бити конкурентне када то треба, сарађивати када се мора, а супротстављене, надамо се, само онда када је заиста неизбјежно- рекла је генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу у уводном дијелу самита Европске уније и Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, након уводног обраћања домаћина самита, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, заједно са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Учесници самита, који је ове године одржан путем интернета, потврдили су своју опредјељеност спровођењу заједничког регионалног тржишта, који су лидери шест економија Западног Балкана усвојили на претходном самиту у Софији у новембру 2020. године.

-Савјет за регионалну сарадњу покушава да води захтјеван и напоран процес усмјерен на постизање резултата у оквиру заједничког регионалног тржишта, и то у корист функционалног приступа сарадњи. Иако имамо јасне резултате и већ су уложени и значајни напори, имали смо тежак период у погледу неких програма, нарочито важних програма слободе кретања. Сви смо ми даноноћно радили на постизању напретка у преговорима о споразуму о слободном кретању са личном картом у региону. Технички није било никаквих препрека да се овај споразум данас одобри и све економије су показале зрелост и спремност да помогну овом заједничком циљу. Овај би споразум могао бити још једна позитивна прекретница, ако, у наредним мјесецима, успијемо да се договоримо о отклањању политичког камена спотицања- додала је Брегу.

Лидери Западног Балкана су поновили своју опредијељеност што скоријем усвајању споразума о слободном кретању људи са личном картом и споразума о грађанима трећих земаља прије сљедећег самита Европске уније и Западног Балкана. Посебна пажња је посвећена брзом усвајању споразума о узајамном признавању академских и стручних квалификација, којим ће се оклашати кретање стручњака широм региона. 

-Знам да оптимистични разговори нису уобичајена пракса на Балкану. Али сви знамо да причати није исто што и радити и да будућност није неки споразум са самита. Будућност се треба бавити људима: депопулацијом, образовањем, привредним субјектима, технологијом, радним мјестима, дигиталном сфером, повезаношћу и слично. Прошле седмице је био историјски дан за регион када су укинуте препреке, границе и трошкови мобилног саобраћаја у ромингу. То јесте права прекретница. Живимо у региону који се у исто вријеме смањује и проширује, приближава, али некада ипак удаљава. Нека бесплатан роминг буде прекретница регионалне сарадње – од „повезаности без граница“ сви имају користи- закључила је Брегу.

Учесници самита, седмог по реду од када је њемачка канцеларка покренула његово одржавање 2014. године, усвојили су закључке којима се, осим потврде опредјељености спровођењу заједничког регионалног тржишта, поставља и низ приоритета у различитим областима укључујући слободу кретања робе, дигиталну трансформацију, зелени програм, економски и инвестициони план, одговор на пандемију ЦОВИД-19, сигурност, малокалибарско оружје и лако наоружање, миграције, помирење, нестала лица, интеграцију Рома, младе и политике везане за младе, стручне организације и цивилно друштво, образовање, науку, те истраживање и развој.  

Што се тиче будућности Берлинског процеса, учесници су истакли потребу за његовим наставком како би се искористио пуни потенцијал побољшане регионалне сарадње и како би се радило на превазилажењу друштвено-економских посљедица панедмије КОВИД-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:22