mitropolit Joanikije i Vladimir Dodik u manastiru Zdrebaonik / - SRDJAN BOLJEVIC
08/10/2021 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Моја понуда - самостална Република Српска у Дејтонској БиХ

Он је поновио да ће Република Српска повући своју сагласност на формирање Оружаних снага БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), Високог судског и тужилачког савета (ВСТС).

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да је његова понуда - пројекат самостална Република Српска у Дејтонској БиХ.

Додик је поновио да ће Република Српска повући своју сагласност на формирање Оружаних снага БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), Високог судског и тужилачког савета (ВСТС).

 - Ми на тај начин не подривамо територијални интегритет БиХ. То је једини начин да РС сачува свој интегритет - казао је Додик на конференицји за новинаре после седнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је рекао да је за ове потезе добио подршку Извршног комитета своје странке, позивајући и опозиционе странке да подрже ову иницијативу.

Према његовим ријечима, на тај начин РС се брани од "насиља" високих представника и Уставног суда БиХ, који су годинама доносили одлуке против Републике Српске.

Додик је истакао да СНСД не признаје новог Високог представника у БиХ Кристијана Шмита и да неће прихватити ниједну одлуку коју он донесе.

Додик је казао да ће бити формирано пет експертских група, које ће да прецизно разраде ова питања, додавши да се морају донијети привремена рјешења, како би се попунио правни вакум, који ће, како је казао, настати пошто Народна скупштина РС донесе одлуке о повлачењу сагласности на формирање институција које нису прецизиране Дејтонским споразумом.

Лидер СНСД је казао да подржава рад Владе РС, која, како је навео, одржава економску стабилност РС.

Још је казао да РС није енергетски угрожена, да располаже вишком електричне енергије, коју је спремна да испоручи Србији. Додао је да у РС неће бити поскупљења струје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 15:21