Зоран Милановић / - (Фото: NACIONAL/M.K)
22/05/2022 u 18:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милановић: Украјина није једина криза у свијету

Пандемија ковид вирусом показала је колико је слаба свјетска здравствена архитектура и морамо се озбиљно припремити за будуће пријетње здрављу

Предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао је данас на отварању скупштине Свјетске здравствене организације (СЗО) да с "огромном тугом и невјерицом" проматра нападе на болнице и здравствене установе у Украјини, али да то није једина криза која заслужује свјетску пажњу.

Рат у Украјини и с њим повезане глобалне пријетње и бескрајна пандемија ковида-19 теме су састанка 194 држава чланица СЗО у Женеви у покушају да изграде учинковитији и праведнији здравствени сустав.

"Здравље за мир, мир за здравље" мото је 75. засједања Свјетске здравствене скупштине (СЗС) које се одвија у јеку рата у Украјини и први пут уживо од почетка пандемије цовида-19.

Милановић је рекао да тај мото враћа жива сјећања на гранатирање болница, здравствених установа и возила хитне помоћи која су превозила жртве током рата  90-их година, као и на ванредно здравствено стање узроковано великим бројем цивилних жртава. "Чак ни дјечје болнице нису биле сигурна уточишта у то вријеме", изјавио је хрватски предсједник.

"Али и други сукоби заслужују нашу пажњу и треба им се посветити", навео је Милановић

Додао је да Хрватска с огромном тугом и невјерицом проматра нападе на болнице и здравствене установе" у Украјини, али да то није једина криза с којом се свијет суочава.

"Можда је у највећем фокусу, али има пуно сукоба који се појављују на глобалном нивоу и који заслужују нашу једнаку подршку и пажњу", истакнуо је Милановић.

Позвао је на већу приправност у будућим кризама.

"Треба нам снажнија и укључивија здравствена архитектура и морамо се припремити за будућу пријетњу здрављу", рекао је Милановић и додао да је  пандемија ковида-19 показала "велику слабост у глобалном управљању здрављем".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:48