Школа, настава, илустрација / - фото: UNSPLASH
25/08/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словениjа: Отказ за просвjетне раднике коjи одбиjу неоправдано тестирање

У Словениjи ће се противепидемиjске мjере прилагођавати према попуњености болничких капацитета, а не према броjу потврђених случаjева

За седам дана почиње нова школска година, а директори школа у Словениjи добили су инструкциjу према коjоj одбиjање тестирања на корона вирус може бити разлог за отказ.

За све запослене у школи на снази jе ПВТ (пребољели, вакцинисани, тестирани) услов, што значи да се они коjи нису вакцинисани или пребољели ковид-19 мораjу сваке седмице на тест, што jе циркуларним писмом мистарства образовања одређено као радна обвеза, преноси Jутарњи лист.

Неоправдано одбиjање тестирања сматраће се кршењем обавезе из радног односа, што значи да се запосленом издаjе писмено упозорење пред отказ или се покреће поступак отказа, а исто важи ако запослени одбиjе носити заштитну маску. С друге стране, ако ученик не носи маску њему се не смиjе забранити улазак у учионицу, али директор о тоj обавези мора да обавиjести његове родитеље, а случаj преда инспекциjи.

Jутарњи лист преноси и да се епидемиолошка ситуациjа у Словениjи задњих погоршава, па ће краjем ове седмице та земља ући у “црвену” фазу. Упркос томе, влада не планира већа затварања друштвених и економских активности, те образовног система jер сматра да се досљедном примjеном ПВТ услова стање може држати под контролом.

У Словениjи ће се противепидемиjске мjере прилагођавати према попуњености болничких капацитета, а не према броjу потврђених случаjева, на што се ових дана одлучила Њемачка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:13