ilustracija / - SCREENSHOT
21/08/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Bugarskoj uhapšena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante

Osam osoba osumnjičenih da su švercovali migrante u Evropu preko Balkanske rute uhapšeni su u Bugarskoj.

- Četvoro uhapšenih imalo je status ‘cilja visoke vrijednosti’, zbog visoke uloge koju su imali u sprovođenju kriminalnih aktivnosti - naveo je Europol u saopštenju, dodajući da je jedan od glavnih vođa grupe ranije bio pod istragom u Austriji i Hrvatskoj zbog šverca migranata.

Ova grupa naplaćivala je ilegalno prebacivanje migranata iz Turske u Bugarsku, a potom u druge države Evropske unije po cijeni od 6.000 eura po osobi. Prema trenutnim informacijama, do sada su na taj način prevezli najmanje 130 ljudi.

Neregularni migranti bi pješke prelazili granicu između Turske i Bugarske, uz pomoć vodiča koje su obezbjedili organizatori u Turskoj. Nakon prelaska granice, dočekali bi ih moldavski vozači, koji su prethodno dobijali automobile i GPS koordinate sa lokacijom na kojoj bi, preko noći, pokupili migrante. Prevozili su ih do bugarsko-srpske ili bugarsko-rumunske granice i za to bili plaćeni sto eura po osobi, odnosno između 700 i 1.000 eura po vožnji. Migranti su plaćali oko 6.000 eura za krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu, a više od 4.000 eura za transport u Srbiju.

Bugarska policija, u saradnji sa kolegama iz Rumunije i Moldavije, pretresla je 15 lokacija u bugarskom gradu Plovdiv. U racijama je zaplijenjeno 13 mobilnih telefona, oružje i municija, kao i dokumenta za vozila koja su služila za transport ilegalnih migranata.

U Europolu kažu da su švercerske aktivnosti bile veoma kompleksno organizovane, jer su vođe grupe, organizatori i operativci na terenu različitih nacionalnosti i iz različitih država.

- Glavne vođe bili su državljani Sirije i Jordana, koji bi koordinisali kriminalne aktivnosti sa drugim krijumčarima koji se nalaze u Turskoj i duž zapadnobalkanske rute. Bugarski državljani su bili odgovorni za logistiku, odnosno pronalaženje i kupovinu automobila koji se koriste za prevoz migranata i njihovo registrovanje na imena drugih osoba. Ta grupa bi takođe koristila moldavske vozače za prevoz migranata, koje bi regrutovali preko interneta - objašnjavaju u Europolu, prenosi N1.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:33