Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
01/09/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Osmani: Krajnje vrijeme da se ravnopravnost vrati u dijalog Kosova i Srbije

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani poručila je tokom diskusije u okviru Globalnog bezbjednosnog foruma u Pragu da je neophodno da se "u dijalog Kosova i Srbije vrati ravnopravnost".

- U pregovorima, sto treba da bude ravan. Trenutno je sto u dijalogu Kosovo-Srbija prevrnut na glavu. Krajnje je vrijeme da se ravnopravnost vrati na sto"-navela je Osmani na društvenoj mreži "X", piše Kosovo onlajn.

Ističe da je to preduslov za uspjeh.

Osmani je navela da ako se pogleda spisak neispunjenih dogovora, može se ustanoviti da je Srbija malo šta implementirala. Među sporazumima koje Srbija nije implementirala, kako je kazala, su i priznanje diploma, sporazum o pitanju katastarskih knjiga.

Osmani: Srbija jača ilegalne strukture, ugrožavaju Srbe na Kosovu

- Nijedan od tih sporazuma postignuh od 2013. godine nije implementiran, a Srbija održava nelegalne paralelne strukture svuda na Kosovu, ali posebno na sjeveru. U poslednjih 10 godina, umjesto da su te nelegalne strukture riješene, Srbija ih čvrsto drži. Te nelegalne strukture, Srbija pretvara u mafijaške bande i samim tim u najveću opasnost za Srbe koji žive na sjeveru Kosova- kazala je Osmani.

Navela je da te ilegalne struture podržava Srbija i to i politički i ekonomski, a nakon događaja u Banjskoj u septembru prošle godine, pripadnike tih ilegalnih struktura skriva u Srbiji.

Optužila je te strukture za napade na srpske novinare, paljenje automobila Srbima na sjeveru.

- Oni koji najviše pate od ovih mafijaških bandi koje finansira i podržava Aleksandar Vučić su Srbi na Kosovu- kazala je.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:53