/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
16/02/2022 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција "Тројански штит": Српски новинар оптужен за шверц кокаина

Држављанин Србије који је на суђењу изјавио да је новинар фриленсер, од раније је познат аустријској полицији због трговине наркотицима

Србин (32) ухапшен је у Салцбургу због трговине кокаином када је ФБИ провалио криптовани "аном" телефон и тако ушао у траг ланцу кријумчарења дроге из Србије у Аустрију.

Како преноси портал Салцбургер нахрихтен, држављанин Србије који је на суђењу изјавио да је новинар фриленсер, од раније је познат тамошњој полицији због трговине наркотицима. Апликација "аном" која наликује апликацији "скај" декодирана је у акцији "Тројански штит" у којој је учествовао и амерички ФБИ.

- Младић је пред Регионалним судом у Салцбургу негирао да је у периоду између фебруара и јуна 2021. године прошверцовао три килограма кокаина. Према оптужници, он је уз помоћ криптованог телефона договарао посао, јер је био убијеђен да овај мобилни апарат не може никако да се прислушкује. Међутим, у истрагу је био укључен ФБИ, који је својим софистицираним технологијама успио да "провали" у телефон и дешифрује поруке - преносе аустријски медији.

Како је саопштио јавни тужилац, младић је раније осуђиван због кривичних дјела у вези са трговином наркотицима.

- Он се терети да је кокаин поручио од двије непознате особе из Србије и да га је продао бројним купцима са територије Салцбурга. Наводно, од продаје три килограма кокаина зарадио је 177.000 еура, а један грам продавао је по цијени од 60 евра - наводе:

- Дрога је, како је утврђено, прокријумчарена у три курирска пакета камионима из Холандије у Салцбург, а Срби су је преузели у Голингу.

Адвокат тврди да је његов клијент у вријеме злочина био у Србији

Бранилац оптуженог Србина Франц Ешл затражио је ослобађајућу пресуду. Он је рекао да путна исправа оптуженог Србина доказује да он није извршилац дјела за које се терети.

- Примјера ради, оптужени је био у Србији када су поруке слате из Аустрије. Србин је и раније имао посла са кокаином, али не у обиму за који се сада терети, и није био дио никакве нарко-групе. Истрага није лоцирала ни добављаче ни курире - рекао је медијима адвокат. 

У пресретнутим комункацијама, како је навео јавни тужилац, осумњичени је отворено разговарао о набавци наркотика са својим добављачем.

- Мобилним телефоном је чак и фотографисана дрога, а та слика је послата даље. Уз помоћ кодова, телефон је отворен, а Србину се ушло у траг. Претресом његовог стана пронађено је 30 грама кокаина, као и 34.000 еура.

Оптужени, који се судији представио као новинар, у притвору је од 7. јуна 2021. када је ухапшен.

- Младић је тврдио да је половина пронађеног кокаина била његова, док је другу намијенио свом колеги са посла. Негирао је да је он човјек који је на "аном" апликацији био уписан кодним именом Бизмарк. Предсједник судског вијећа је на то одговорио да подаци добијени од ФБИ, као што су име, мјесто становања и породичне прилике, одговарају оптуженом - преносе медији.

- На сљедећем рочишту ће се говорити о вјештачењу телефона, а биће испитани и истражитељи из ФБИ, као и ИТ стручњак из криминалистичке полиције Салцбург - наводе медији.

Курир.рс/ Ј.Ивић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:42