ilustracija / -KHATAMERINI
20/08/2023 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bukte požari u Grčkoj: Evakuisano još pet sela na granici sa Turskom

Istovremeno, u šumskom požaru u blizini grada Aleksandropolisa, gdje je juče evakuisano osam sela, niko od vatrogasaca niti žitelja nije zadobio ozbiljnije povrede

Grčke vlasti evakuisale su danas još pet sela u blizini sjeveroistočne granice sa Turskom, gdje je veliki požar tokom vikenda već uništio nekoliko kuća.

Istovremeno, u šumskom požaru u blizini grada Aleksandropolisa, gdje je juče evakuisano osam sela, niko od vatrogasaca niti žitelja nije zadobio ozbiljnije povrede, prenio je AP.

Snažan vjetar pogodovao je širenju požara, a Civilna zaštita je izdala upozorenje u ponedjeljak na ekstremnu opasnost od požara u regionu oko glavnog grada Atine i drugim djelovima južne Grčke.

Oko 200 vatrogasaca, uz pomoć 16 aviona koji su bacali vodu, dobrovoljaca i policije, borilo se sa požarom u blizini Aleksandropolisa. Lokalne vlasti su saopštile da je oko šest kuća i pomoćnih zgrada teško oštećeno u dva evakuisana sela, kao i crkva.

Djelovi glavnog autoputa zatvoreni su već drugi dan jer je dim smanjio vidljivost, dok je stanovnicima Aleksandropolisa savjetovano da drže prozore zatvorenim.

Grčki ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas izjavio je danas da vatrogasci, policija, vojno osoblje i dobrovoljci vode intenzivnu bitku u oblasti Aleksandropolisa i pozvao na ekstremnu budnost širom zemlje u ponedjeljak.

„Neće biti dozvoljen rad na otvorenom koji bi mogao da izazove požar“, rekao je on i istakao da svi moraju da zaštite svoju zemlju. Grčku svakog ljeta pogađaju razorni požari, za koje zvaničnici kažu da se pogoršavaju zbog klimatskih promjena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:35