Grčka / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
26/02/2024 u 08:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka imala rekordnu turističku godinu

Grčku je prošle godine, prema prvim procjenama, posjetilo više od 32,7 miliona ljudi

Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord, uprkos dugotrajnom toplinskom talasu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili hiljade ljudi na evakuaciju, saopštila je centralna banka te zemlje.

Grčku je prošle godine, prema prvim procjenama, posjetilo više od 32,7 miliona ljudi.

Prethodni rekord bio je iz 2019. godine, prije koronavirusa, kada je zemlju u jugoistočnoj Evropi posjetilo 31,3 miliona turista, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Prošla godina je bila rekordna i po prihodima, koji su iznosili 20,5 milijardi eura i bili dvije milijarde više nego 2019, prenosi SEEbiz.

U poređenju s 2022, broj turista iz zemalja Evropske unije (EU) prošle godine je veći 15,6 odsto, a broj turista iz zemalja van EU 20,8 odsto, pokazuju podaci centralne banke, koja bi konačne podatke trebalo da objavi u aprilu.

Grčka se prošle godine suočila s brojnim vremenskim nepogodnostima. Tako su ljetne temperature u nekim područjima prelazile 46 Celzijusovih stepeni, a šumski požari odnijeli su više od 20 života.

U julu je desetine hiljada posjetilaca moralo biti evakuisano s ostrva Rodos i Krf zbog požara. Mjesec kasnije, požari su poharali i Nacionalni park Dadia blizu granice s Turskom, a u septembru su teške poplave pogodile centralnu Grčku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:14