Vojska, vojna vježba, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/07/2024 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina i Bjelorusija u blizini poljske granice sprovode zajedničke vojne vježbe

Vježbe, kodnog naziva Napad sokola, trajaće do 19. jula, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta, koji leži na granici s Poljskom.

Kina i Bjelorusija počele su zajedničke vojne vježbe, saopštila su oba ministarstva odbrane, samo nekoliko kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom i uoči samita saveza u Vašingtonu ove sedmice.

- Događaji koji se odvijaju u svijetu alarmantni su, situacija je nesigurna, zato ćemo uvježbavati nove oblike i metode izvršavanja taktičkih zadataka - citiralo je Bjelorusko ministarstvo odbrane general-bojnika Vadima Denisenka, načelnika Zapovjedništva za specijalne operacije Bjelorusije u objavi u na Telegramu.

Vježbe, kodnog naziva Napad sokola, trajat će do 19. jula, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta, saopštilo je Ministarstvo. Brest, na jugozapadu Bjelorusije, leži na granici s Poljskom, prenosi Hina.

Čelnici 32 zemlje članice NATO-a sastaju se u utorak u Vašingtonu na samitu na kojem će daljnja vojna i finansijska podrška Ukrajini biti na dnevnom redu.

Bjelorusija je dopustila Rusiji korištenje njenog teritorija kao jedno od lansirnih područja za agresiju Moskve na Ukrajinu 2022.

NATO održava najveću vojnu pomorsku vježbu u Baltičkom moru

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:55