/ - PHOTO BY DAVE ON UNSPLASH
18/08/2023 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Tenerifima izbio najveći požar u posljednjih 40 godina

Požar je izbio u srijedu u planinskom nacionalnom parku u blizini vulkana Teide, i do sada je u njemu izgorjelo skoro 4.000 hektara vegetacije

Požar, koji je zahvatio špansko ostrvo Tenerife, usporio je napredovanje zahvaljujući naporima vatrogasaca na obuzdavanju i povoljnijem vremenu tokom noći, saopštile su danas španske vlasti, prenose agencije.

Požar je izbio u srijedu u planinskom nacionalnom parku u blizini vulkana Teide, i do sada je u njemu izgorjelo skoro 4.000 hektara vegetacije.

Više od 3.000 ljudi u pet sela evakuisano je u četvrtak iz predostrožnosti, iako nijedna zgrada nije bila zahvaćena požarom.

„Dobra vijest je da nije bilo novih evakuacija. Uspjeli smo da radimo intenzivnije tokom noći na pripremanju zaštitnih linija na terenu”, rekao je lokalni lider Fernando Klavijo.

On je dodao da je požar najkompleksnija vatrena stihija koja je zahvatila arhipelag Kanarskih ostrva u posljednjih 40 godina, zbog kombinacije roplog, suvog i vjetrovitog vremena, kao i teškog terena, prenose mediji.

Vlasti su ranije saopštile da je požar izbio na nekoliko mjesta pored autoputa, što znači da je mogao biti izazvan ljudskim nemarom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:15