/ EPA-EFE - GALI TIBBON/POOL
01/08/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Netanjahu: Izrael na visokom nivou pripravnosti za svaki scenario

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas da je njegova zemlja "na vrlo visokom nivou pripravnosti za svaki scenario i defanzivno i ofanzivno", obećavši da će vrlo skupo naplatiti "svaki akt agresije sa bilo kog fronta".

Netanjahu je to rekao u trenutku kada je Izrael suočen sa potencijalnom odmazdom Irana zbog ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u srijedu ujutru, prenose izraelski mediji.

- Pošto smo eliminisali šefa generalštaba Hezbolaha (Fuada Šukra) juče, danas je stigla konačna potvrda eliminacije šefa generalštaba Hamasa Muhameda Deifa. Deif je bio odgovoran za užasan masakr 7.oktobra i takođe za mnoge ubilačke akte protiv građana Izraela. On je godinama za Izrael bio traženi čovjek broj jedan - rekao je Netanjahu na brifingu sa komandantima civilne odbrane.

Izrael međutim nije zvanično komentarisao smrt Hanijea, a iranski lideri su zaprijetili osvetom i Netanjahu je rekao sinoć da će naredni dani biti izazovni.

Da je Deif, vođa vojnog krila Hamasa, ubijen u napadu u Gazi izraelski lideri su tvrdili već duže vrijeme,a odgovornost za ubistvo komandira Hezbolaha u utorak, u napadu na Bejrut su odmah preuzeli.

U aprilu je Iran lansirao na Izrael 300 dronova i raketa, od kojih je velika većina presretnuta, u odgovoru na izraelski napad u Siriji u kojem je ubijeno nekoliko članova Iranske revolucionarne garde.

Ajatolah Ali Hamnei predvodiće sahranu lidera Hamasa, naredio napad na Izrael

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:05