Ostaci drevne papske palate pronađeni u Rimu / - SKRINšOT/X
18/07/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ostaci drevne papske palate pronađeni u Rimu

Ostaci srednjovekovne palate za koju arheolozi vjeruju da je bila dom papa prije nego što su izgradili Vatikan, otkopana je u Rimu u sklopu radova na renoviranju bazilike Svetog Jovana Lateranskog, saopštilo je Ministarstvo kulture Italije.

Arheolozi su na trgu ispred bazilike Svetog Jovana Lateranskog u centru Rima iskopali složenu arhitektonsku strukturu uključujući zidove za koje se vjeruje da su štitili monumentalnu baziliku koju je zamislio car Konstantin u 4. vijeku, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi RTS.

- Ovo je izuzetno važno otkriće za grad Rim i njegovu srednjovjekovnu istoriju, jer u modernom vremenu na trgu nikada nisu vršena obimna arheološka iskopavanja - saopštilo je Ministarstvo.

Početna struktura zgrade, nastale posle Konstantinovog edikta o toleranciji prema hrišćanima u Rimskom carstvu 313. godine, proširena je u više faza između 9. i 13. veka i u njoj je bio smešten papa sve do 1305. kada se privremeno preselilo u Avinjon u Francuskoj, dodaje se u saopštenju. 

Područje oko bazilike Svetog Jovana Lateranskog uređuje se uoči Jubileja, jednogodišnjeg događaja koji počinje u decembru i koji se očekuje da će privući više od 30 miliona hodočasnika i turista u italijansku prestonicu.

Fosil dinosaurusa biljojeda otkriven na britanskom ostrvu Vajt

Za vrijeme Jubileja rimokatolici imaju mogućnost da dobiju posebne oproste, ili oproštenje svojih grehova, ako ispunjavaju određene uslove i čine dobra djela ili hodočaste.

Duga istorija Rima, koja se proteže unazad skoro 2.800 godina, znači da radovi unutar grada često dovode do novih arheoloških otkrića.

Tokom prethodnih iskopavanja u blizini Vatikana za proširenje tunela uoči Jubileja otkrvena su poslednjih nedelja tragovi drevne rimske „fulonike“, ili vešernice, i prolaz sa stubovima za koji se vjeruje da je iz vremena cara Kaligule.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 10:03