Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
01/08/2024 u 08:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Saobraćaj na evropskim aerodromima vraća se na nivo prije pandemije

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima vratio se na nivoe prije kovida u prvoj polovini godine, objavilo je Međunarodno vijeće aerodroma Evrope.

Ali udruženje je upozorilo da je oporavak neujednačen, s gotovo pola evropskih aerodroma još ispod nivoa prije pandemije, prenose Nezavisne novine.

Promet putnika porastao je devet odsto u prvih šest mjeseci u poređenju s istim periodom prošle godine, prema Airports Council International Europe.

Obim je bio devet odsto veći nego u istom periodu prošle godine, podigavši ​​ga na 0,4 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, godinu prije izbijanja korona virusa koji je paralizovao privrede i avioindustriju.

- Budući da je ukupni putnički saobraćaj konačno prešao nivo iz 2019. tokom punih šest mjeseci, naša je industrija sada prošla najgori period, rekao je glavni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec.

Novo pravilo na sarajevskom aerodromu

Međunarodni saobraćaj bio je glavni pokretač rasta ove godine, porastao je 10,3 odsto u prvom polugodištu u poređenju s istim periodom prošle godine. Domaći saobraćaj veći je 4,2 odsto.

- Brojke “konačno” potvrđuju potpuni oporavak industrije aerodroma od pandemije Covid-19, navodi se u saopštenju ACI Europe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 05:04