Olaf Šolc / - SHUTTERSTOCK
18/10/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šolc: Podržavamo Ukrajinu, ali NATO neće da bude strana u ratu

Podržavamo Ukrajinu najsnažnije što možemo i istovremeno se staramo da NATO ne postane strana u ratu, kako se ovaj rat ne bi pretvorio u još veću katastrofu, izjavio je danas njemački kacelar Olaf Šolc obraćajući se novinarima uoči razgovora iza zatvorenih vrata u Berlinu sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom.

- Stajaćemo rame uz rame sa Ukrajinom koliko god bude potrebno - istakao je on, prenio je Dojče vele. 

On je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu „uzdrmala evropski bezbjednosni poredak do temelja“. Šolc je dodao da je Njemačka posvećena „suverenitetu i integritetu Ukrajine“ i da će stajati na strani Kijeva „koliko god bude potrebno“.

- Zahvaljujući vašem rukovodstvu Putinovi planovi su propali, rekao je Šolc obraćajući se Bajdenu. Predsjednik SAD pozvao je saveznike Ukrajine da ostanu odlučni i podrže Kijev koji ulazi u tešku zimu, prenio je Rojters.

Bajden je pozdravio činjenicu da Njemačka podiže svoju potrošnju za odbranu do cilja NATO od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.
-Njemačka i SAD su dvije zemlje koje u najvećoj mjeri podržavaju Ukrajinu kao nezavisnu naciju. Molim vas, nastavite tako- poručio je Bajden.

Bajden je pozdravio napore Šolca što je suštinski preokrenuo njemački dugogodišnji princip da ne šalje ili ne prodaje oružje konfliktnim područjima kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.
-Od invazije na Ukrajinu, pokazali ste vođstvo i mudrost da prepoznate da je ovaj rat značio prekretnicu u evropskoj istoriji i odlučili ste da djelujete - istakao je Bajden.On je obećao da će SAD, Njemačka i ostatak Evrope nastaviti da podstiču napore za podršku ukrajinskoj vojsci i infrastrukturi, kao i da će pomoći Kijevu da se oporavi deblokadom ruskih zamrznutih sredstava.

Rute: Ne mogu podržati u cjelosti plan za okončanje rata u Ukrajini

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 15:22