Владимир Путин / - РТС
05/05/2021 u 11:36 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ је јединствена само код санкција Русији: Лазански открио – ево у чему Србиjа неће никада подржати Униjу и када нам стиже Путин

Амабасадор Србиjе у Русиjи Мирослав Лазански поновио jе у интервjуу за руски лист „Известиjа“ да Србиjа никада неће уводити санкциjе Русиjи.

Каже и да Србиjа ове године очекуjе посјету руског лидера Владимира Путина, али и да српски предсједник Александар Вучић поново буде његов гост у Москви пише Спутњик, преносе Вечерње новости.

Упитан колико ће спољна политика Србиjе, када постане члан ЕУ где се све кључне одлуке, па и оне о санкциjама, доносе консензусом, бити самостална, да ли држава може да очува садашњи курс према Русиjи и да ли ће бити спремна да jедног дана блокира одлуке ЕУ о санкциjама, амбасадор подсјећа да Србиjа jош ниjе члан ЕУ и све док то не постане не мора у потпуности да усагласи спољну политику са Бриселом.

Он jе такође указао да ни и у Униjи нема jединствене спољне политике по свим питањима.

– Ако погледамо чињеницу да пет држава чланица Униjе не признаjе Косово као независну државу, да постоjе одређене несугласице, онда, по мом мишљењу, Униjа нема jединствену спољну политику изузев jединства по по питању санкциjа против Русиjе и то само на званичном нивоу. Али, ако погледамо поjединачно земље онда ћемо примијетити да, иако декларативно подржаваjу санкциjе према Русиjи, у пракси их не примијењуjу у потпуности – рекао jе Лазански.

Питање jединствене спољне политике ЕУ jе дискутабилно, рекао jе он и додао да с jедне стране не знамо шта ће бити са ЕУ за jедно три–четири године, а с друге, очекуjемо да ће Брисел и Москва наћи заjеднички jезик и да ће, до тренутка када Србиjа постане пуноправни члан, ЕУ ублажити односе са Русиjом и да ће санкциjе бити укинуте.

Што се тиче оптималних рокова приступања Србиjе ЕУ, Лазански каже, да се Београд надао да би, у складу са раниjим обећањима Брисела, земља могла да постане чланица Униjе око 2025. године, али да су сада ти рокови очигледно помјерени jер се ЕУ бави своjим проблемима.

На опаску новинара да се Србиjа, када jе реч о захтеву Брисела да се активниjе прикључи санкционим режимима коjе спроводи Униjа, налази пред избором – или да подржи ЕУ и поткопа односе са Русиjом, или да не уводи санкциjе и тако ризикуjе процес евроинтеграциjа, амбасадор одговара:

– Да ли се налазимо пред избором – увести санкциjе Русиjи и поткопати односе са Русиjом или не уводити санкциjе? Одмах ћемо рећи, а то jе и наш предсједник више пута истакао, да Србиjа никада неће уводити санкциjе Русиjи, jер сматрамо да санкциjе нису озбиљна политика већ одсуство политике.

Поводом наjава посете руског председника Србиjа током 2021. године, Лазански истиче да jе договор о томе постигнут на наjвишем нивоу.

– Очекуjемо посјету Владимира Путина Србиjи ове године. Договор о томе jе постигнут на наjвишем нивоу, то jе повезано са свечаним отварањем Храма Светог Саве, у чиjоj су изградњи учествовали и помагали како Русиjа, тако и Руска православна црква – рекао jе он.

Додао jе и да, колико му jе познато, српски предсједник ове године неће присуствовати Паради побједе на Црвеном тргу 9. маjа.– Ниjе округла годишњица и мислим да страни предсједници нису позвани, али надамо се да ће предсједник Вучић бити поново гост предсједника Путина овде у Москви током ове године jер jе то већ континуитет узаjамних сусрета, а у приjатељство двоjице предсједника диктира учесталост тих посјета – закључио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:16