Илустрација / - фото: UNSPLASH
22/12/2021 u 06:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америчка војска изгубила оружје: Нестало више од 1.500 комада пушка, митраљеза, пиштоља...

Пентагон сада мора да саставља годишњи извјештај Конгресу о губитку оружја. Да би то урадила, војска ће реформисати начин на који води евиденцију о оружју и експлозиву

Реформа која захтијева већу одговорност Пентагона о несталом оружју укључена је у Закон о овлашћењу за националну одбрану (НДАА) који је Конгрес усвојио раније овог мјесеца и сада се очекује да ће је потписати амерички предсједник Џо Бајден.

Министарство одбране САД промијениће свој приступ праћењу несталог оружја које је доспкело на америчке улице, извијестио је Асошиејтед прес.

Реформе у оквиру НДАА прате истрагу АП-а о несталом оружју које је касније стигло на америчке улице, међу којима су јуришне пушке, митраљези, пиштољи, гранате, артиљеријске гранате, минобацачи и др.

Пентагон сада мора да саставља годишњи извјештај Конгресу о губитку оружја. Да би то урадила, војска ће реформисати начин на који води евиденцију о оружју и експлозиву.

- Јасно је да се одговорност по овом питању зауставила на прениском нивоу - рекао је за АП демократски представник Џејсон Кроу, који је подржао реформе.

- Ако у том извјештају има на стотине несталог оружја, чланови Конгреса ће то видјети и биће јавно постављено питање о томе и за то ће војску сматрати одговорном.

Међу предстојећим реформама биће и ревизија процедуре војног одговора на истраге органа за спровођење закона, као и дуго очекивана дигитализација евиденције.

Конкретно, према ријечима портпарола војске потпуковника Брендона Келија, америчка војска сада развија апликацију која ће претраживати базу података о имовини сваке службе. Корпус маринаца рекао је да ће ревидирати своје интерне процедуре ради побољшања надзора и појачане инспекције јединица. У морнарици, јединице ће морати да обавијесте виши ниво власти када пријаве губитак оружја, а наводи се и да је Ваздухопловство замијенило своје регистре имовине - муниције, апликацијом са комерцијалне мреже.

Нови захтјеви НДАА предвиђају да министар одбране извјештава о потврђеним крађама или повратку оружја Националном центру за информације о криминалу, којим управља ФБИ.

Извјештаји који наглашавају проблем несталог оружја у америчкој војсци појавили су се у јуну, а предсједавајући Здруженог генералштаба генерал Марк Мајли рекао је да ће “погурати” „системско рјешење“ начина на који војска броји своје оружје, иако је Пентагон у то вријеме тврдио да су имали евиденцију преко 99,9% ватреног оружја.

Јунски извјештај указао је на то да војска није могла пронађе више од 1.500 комада оружја, од којих су многи наводно касније коришћени у насилним злочинима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:07