/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
31/05/2022 u 08:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене барела скочиле након договора о ембаргу на руску нафту

На азијским тржиштима, футуреси америчке сирове нафте за јул порасли су 2,81 одсто на 118,29 долара, док су термински угиовори за нафту брент порасли 0,93 одсто на 122,8 долара

Цијене нафте скочиле су након што су челници ЕУ касно у понедјељак постигли договор о забрани 90 одсто руске сирове нафте до краја године.

На азијским тржиштима, футуреси америчке сирове нафте за јул порасли су 2,81 одсто на 118,29 долара, док су термински угиовори за нафту брент порасли 0,93 одсто на 122,8 долара. Уговори за август су порасли - америчка нафта 2,84 одсто на 115,42 долара, а брент 1,17 одсто на 118,98 долара по барелу.

Споразум рјешава застој након што је Мађарска првобитно прекинула разговоре. Мађарска је велики корисник руске нафте, а њен челник Виктор Орбан био је у пријатељским односима с руским предсједником Владимиром Путином.

Предсједник Европског савјета Чарлс Мичел рекао је да ће тај потез одмах погодити 75 одсто руског увоза нафте.

Ембарго је дио шестог пакета санкција ЕУ Русији откако је напала Украјину. Од почетка мјесеца у току су разговори о увођењу ембарга на нафту.

“Европски савјет се слаже да ће шести пакет санкција против Русије обухватити сирову нафту, као и нафтне деривате, испоручене из Русије у државе чланице, уз привремену изнимку за сирову нафту која се испоручује нафтоводом”, наводи се у саопштењу Европског савјета.

Савјет ће, како је објашњено, у случају "изненадних прекида" снабдијевања увести "хитне мјере" како би се осигурала сигурност снабдијевања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:39