Производња нафте / - фото: ПРИНТСКРИН
04/01/2022 u 19:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чланице ОПЕК-а и савезнице повећавају производњу нафте од фебруара

У 2021. години цијене нафте су порасле више од 50 одсто прошле године, јер су многа ограничења уведена због пандемије ублажена

Чланице Организације земаља произвођача нафте (ОПЕК) и њихове савезнице одлучиле су данас да повећају производњу у нади да путовања и тражња за горивом неће бити смањени упркос наглом ширењу омикрон соја корона вируса.

Такозвана група ОПЕК плус, који чине 23 државе, саопштила је да ће од фебруара повећати производњу нафте за 400.000 барела дневно, преноси агенција Асошиејтед прес, јавља Нова.рс.

Чланице ОПЕК, које предводи Саудијска Арабија, и њихове савезнице међу којима предњачи Русија, одлучиле су да се држе плана о постепеном повећању производње нафте, коју су драстично смањиле током првих месеци пандемије коронавируса.

Данашња одлука нафтног картела са сједиштем у Бечу и његових савезница у складу је са раније договореним приступом да сваког мјесеца повећавају производњу за по 400.000 барела дневно, док она следеће године не достигне ниво из времена прије пандемије.

После данашње очекиване одлуке, цијене нафте су порасле.

У 2021. години цијене нафте су порасле више од 50 одсто прошле године, јер су многа ограничења уведена због пандемије ублажена.

Након првих извештаја о изразито заразном омикрон соју крајем новембра, цијене нафте су пале, као и индекси на берзама. Али, цијене су се од тада опоравиле, а тржишта су се смирила.

Чланице ОПЕК су Алжир, Ангола, Конго, Екваторијална Гвинеа, Габон, Иран, Ирак, Кувајт, Либија, Нигерија, Саудијска Арабија, УАЕ и Венецуела.

Ширу групу ОПЕК плус чине и Азербејџан, Бахреин, Брунеј, Казахстан, Малезија, Мексико, Оман, Русија, Судан и Јужни Судан. Те државе нису дио нафтног картела, али усклађују производњу нафте с чланицама ОПЕК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:48