/ - FOTO: UNSPLASH - ANNIE SPRATT, DJEčAK ILUSTRACIJA
18/01/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dječaci u Sjevernoj Koreji osuđeni na 12 godina teškog rada zbog gledanja serija

Na snimku se takođe vide uniformisani policajci koji su prekorili tinejdžere jer nisu "duboko razmislili o svojim greškama"

Rijetki snimci koje je dobio BBC na korejskom pokazuju kako Sjeverna Koreja javno osuđuje dvojicu dječaka na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija, prenose Nezavisne.

Snimak, za koji se pretpostavlja da je nastao 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka s lisicama na rukama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu.

Na snimku se takođe vide uniformisani policajci koji su prekorili tinejdžere jer nisu "duboko razmislili o svojim greškama".

Južnokorejska zabava, uključujući TV serije, zabranjena je na sjeveru. Uprkos tome, neki su spremni riskirati strogu kaznu kako bi pristupili južnokorejskim serijama koje imaju ogromnu svjetsku publiku.

Ovakvi snimci su rijetki jer Sjeverna Koreja zabranjuje da fotografije, snimci i drugi dokazi o životu u zemlji cure u vanjski svijet. 

Ovaj snimak BBC-ju je dostavio South and North Development (SAND), istraživački institut koji radi sa prebjezima sa Sjevera.

Snimak je navodno distribuisan u Sjevernoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju "dekadentne sadržaje". Snimak uključuje naratora koji ponavlja državnu propagandu. 

- Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, ali su uništili vlastitu budućnost - čuje se na snimku. 

Policajci su takođe imenovali tinejdžere i otkrili njihove adrese. Prije su maloljetnici koji su na taj način prekršili zakon znali biti poslati u omladinske radne logore, a kazna je obično bila manja od pet godina.

Međutim, 2020. Pjongjang je donio zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejske zabave kažnjava smrću.

Mladić koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje ranije je ispričao za BBC da je bio prisiljen gledati kako je 22-godišnjak ubijen iz vatrenog oružja.

Objasnio je kako je taj mladić bio optužen da je slušao južnokorejsku muziku i da je sa svojim prijateljem dijelio filmove s Juga.

- Divljenje prema južnokorejskom društvu uskoro može dovesti do slabljenja sistema... To se protivi monolitnoj ideologiji zbog koje Sjevernokorejci poštuju porodicu Kim -  rekla je Čoi Kjong-hui, izvršna direktorica SAND-a. 

Sjevernokorejci su počeli uživati u južnokorejskim zabavnim sadržajima tokom dvijehiljaditih, kada je Južna Koreja sprovodila "politike sunca" nudeći bezuslovnu ekonomsku i humanitarnu pomoć Sjeveru. 

Seul je okončao tu politiku 2010, istakavši kako pomoć nije stizala do običnih Sjevernokorejaca, kojima je bila namijenjena, te da nije rezultirala nikakvim "pozitivnim promjenama" u ponašanju Pjongjanga.

Ipak, južnokorejska zabava nastavila je stizati do Sjeverne Koreje preko Kine, prenosi Index.

-  Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući s mitom, ali ako gledate korejsku dramu, bićete ubijeni - naveo je sjevernokorejski prebjeg. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:45