/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - ISTOCK, PINEAPPLE STUDIO
07/11/2021 u 16:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар оjачао у односу на корпу валута

Доларов индекс, коjи показуjе кретање вриjедности америчке према осталих шест наjважниjих свjетских валута, оjачао jе ове седмице 0,1 одсто на 94,23 бода, а у jедном тренутку jе достигао и 94,63 бода, наjвиши ниво у више од годину

Вриjедност долара у односу на корпу валута ове седмице jе на свjетским тржиштима благо порасла, након порука из неколико наjвећих централних банака у свиjету.

Доларов индекс, коjи показуjе кретање вриjедности америчке према осталих шест наjважниjих свjетских валута, оjачао jе ове седмице 0,1 одсто на 94,23 бода, а у jедном тренутку jе достигао и 94,63 бода, наjвиши ниво у више од годину, преноси СЕЕбиз.

Притом jе курс долара према jапанскоj валути склизнуо 0,5 одсто на 113,4 JПY.

Америчка валута jе ослабила и у односу на европску, 0,05 одсто, па jе циjена еура достигла 1,1565 долара.

Курсеви наjважниjих валута ове седмице су знатно осцилирали, зависно од порука из централних банака.

Притом jе наjвише пао курс британске фунте, након што jе Банк оф Енгланд у четвртак изненадила улагаче одлуком да каматне стопе остаjу непромиjењене.

Многи су играли на то да ће БоЕ бити прва од великих централних банака у свиjету коjа ће због jачања инфлациjских притисака повећати камате.

Америчка централна банка дониjела jе одлуке у складу с очекивањима на тржиштима.

Фед jе у сриjеду, након дводневне сjеднице, обjавио да ће од овога мjесеца смањивати програм за куповину обвезница, коjи од почетка прошле године подржава ликвидност на финансиjским тржиштима и подстиче опоравак економиjе од корона кризе.

Фед jе досад куповао обвезнице за 120 милиjарди долара мjесечно, а од новембра ће таj износ смањивати за по 15 милиjарди мjесечно.

Тако би програм куповине обвезница могао бити завршен половином идуће године, али су могућа и прилагођавања тог темпа смањења подстицаjа, зависно о економскоj ситуациjи.

Фед jе, такође, задржао став да ће jачање инфлациjе бити привремено и да вjероватно неће бити потребно брзо повећавати каматне стопе.

Челник Feda Jerome Powell казао jе да не намjерава да жури с повећањем каматних стопа.

У сриjеду се огласила и предсjедница Европске централне банке (ЕЦБ), Christine Lagarde, поручивши улагачима да jе мало вjероватно да ће банка подићи каматне стопе у идућоj години.

Због тога су спласнуле шпекулациjе да би ЕЦБ већ идуће године могла повећати камате, и то у два наврата.

У петак jе обjављено да jе у октобру броj запослених у Сjедињеним Америчким Државама (САД) порастао 531 хиљаду, више него што се очекивало и више него мjесец приjе. То показуjе да се тржиште рада, али и цjелокупна економиjа и даље опорављаjу од коронакризе.

Ипак, таj jе податак подстакао и шпекулациjе да би Фед могао повећати камате приjе него што се очекуjе jер jе централна банка сигнализирала да би заоштравање монетарне политике могло почети када се тржиште рада сасвим опорави од коронакризе.

У сриjеду jе Powell казао jе да би се до половине идуће године тржиште рада могло довољно опоравити да би се достигла пуна запосленост.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 08:17