/ - PHOTO BY SELİM ARDA ERYILMAZ ON UNSPLASH
09/10/2023 u 07:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gasovod zatvoren zbog sumnje na curenje

Gasgrid je kazao da je finski gasni sistem stabilan, jer je snabdjevanje gasom osigurano preko plutajućeg LNG terminala Inkoo, na jugu zemlje

Finska državna kompanija koja upravlja gasnom mrežom zatvara gasovod koji dolazi iz Estonije zbog sumnje na curenje, čime je prekinut posljednji gasovod koji je radio u Finskoj nakon obustave ruskog uvoza.

Državna firma Gasgrid objavila je u nedjelju da je oko dva sata uočila "neuobičajeni pad pritiska" u gasovodu i izrazila "sumnju na curenje".

Kako je navedeno, istraga će se provoditi zajedno s estonskim kolegom Elleringom, prenosi SEEbiz.

Gasgrid je kazao da je finski gasni sistem stabilan, jer je snabdjevanje gasom osigurano preko plutajućeg LNG terminala Inkoo, na jugu zemlje.

Gasovod Balticconnector, koji je zatvoren, pušten je u rad 2019. i jedini je kanal za uvoz gasa u Finsku (osim tekućeg prirodnog gasa) otkako je ruski uvoz prekinut u maju prošle godine.

Rusija je prestala isporučivati prirodni gas Finskoj kada je Helsinki odbio platiti Moskvi u rubljama.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara prošle godine, Moskva je tražila od kupaca "neprijateljskih zemalja", uključujući države članice EU, da gas plaćaju u rubljama kako bi izbjegla zapadne finansijske sankcije protiv centralne banke.

Prirodni gas predstavlja oko pet odsto potrošnje energije u Finskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:38