/ - PHOTO BY PIRON GUILLAUME ON UNSPLASH
13/04/2023 u 14:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski hirurzi operisali pacijentkinju udaljenu skoro pet hiljada kilometara

Izuzetno efikasna operacija na daljinu završena je za samo 30 minuta, 16. februara, objavila je Sinhua

Uz pomoć tehnologije robotske hirurgije, koju pokreće 5G, jedan kineski hirurg je uspješno uklonio upaljenu žučnu kesu pacijentkinji koja živi hiljadama kilometara daleko, u sjeverozapadnoj Kini. Izuzetno efikasna operacija na daljinu završena je za samo 30 minuta, 16. februara, objavila je Sinhua.

Liang Siao je sproveo proceduru koristeći robotsku konzolu u bolnici Sir Run Run Shaw u Hangdžouu, glavnom gradu istočne kineske provincije Džeđijang. U isto vrijeme, pacijentkinja je bila u bolnici u gradu Alaer u autonomnoj oblasti Sinđiang Ujgur, gotovo 5.000 kilometara daleko od lokacije hirurga, piše N1.

„Kada sam davao uputstva sa operativne platforme, endoskopski robot sa četiri ruke u bolnici u Alaeru je odgovarao sinhronizovano“, rekao je Liang. Operacija je protekla bez problema, uz zanemarljivo zaostajanje između hirurga i uređaja, dodao je on.

Ovom operacijom ne samo da je izliječena bolest koja je mučila pacijentkinju danima, već je i pokazala kako ova munjevito brza bežična tehnologija može pacijentima u udaljenim regionima Kine pružiti veći pristup visokokvalitetnim medicinskim uslugama. Bolnice u nekim regionima u unutrašnjosti, udaljenim od istočnih primorskih regiona bogatih medicinskim resursima, suočavaju se sa nedostatkom dobro obučenog osoblja i napredne opreme.

Pacijenti iz udaljenih područja koji pate od kritičnih bolesti često se suočavaju sa značajnim izazovima i vremenskim ograničenjima kada je u pitanju putovanje u velike gradove, na liječenje. Zbog toga su lokalne bolnice obično tražile pomoć istaknutih lekara iz vodećih medicinskih centara kako bi izvršili operacije i zadovoljili potrebe svojih pacijenata. Međutim, cio ovaj proces je podjednako naporan i za medicinsko osoblje. Ranije su lekari u Hangdžouu morali da putuju skoro devet sati avionom, nakon čega je slijedila još 30-minutna vožnja autobusom da bi stigli do bolnice u Alaeru. Zahvaljujući hirurškoj tehnologiji koju omogućava 5G, ovaj problem se sada može efikasno riješiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:55