Francuska, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH, FRANCUSKA
14/07/2024 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na Dan pada Bastilje: Olimpijska baklja stigla u Pariz

U Parizu je danas održana parada povodom nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, kojoj se ove godine „pridružila“ i Olimpijska baklja koja je upravo stigla u Pariz.

Samo 12 dana prije početka Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske Olimpijska baklja pridružena je hiljadama vojnika, spasilaca i ljekara koji su marširali Parizom, a iznad njih su prelijetali borbeni avioni.

Ovaj dan je veoma bitan u Francuskoj jer se tada organizuju proslave širom zemlje, a cilj je da se podsjeti na moto „sloboda, jednakost, bratstvo“, prenosi N1.rs.

Ove godine se takođe odaje i počast onima koji su oslobodili Francusku od nacističke okupacije prije 80 godina, uz učešče pripadnika vojski iz 31 zemlje čije su trupe doprinijele oslobađanju. Oko polovina su afričke zemlje koje su bile pod francuskom kolonijalnom vlašću tokom Drugog svjetskog rata.

Parada se ove godine ne održava kao obično u aveniji Jelijsejskih polja, od Trijumfalne kapije do trga Konkord, već u obližnjoj aveniji Foš.

Avenija Jelisejskih polja i trg Konkord su trenutno već „zauzeti“ i preuređuju se za takmičenja tokom Olimpijskih igara (OI) te se parada održava od Trijumfalne kapije do kraja avenije Foš, koja je jedna od 12 avenija koje okružuje istorijski spomenik.

Iznad povorke nadletjalo je 65 letjelica u formacijama uključujući britanske Tajfun borbene avione i francuske miraže i rafale, helikoptere za spasavanje i letjelice koje su korišćene u misijama od Avganistana do Malija, ili u međunarodnim akcijama protiv trgovine drogom.

Predsjednik Emanuel Makron počeo je današnju proslavu obilaskom trupa.

Broj učesnika je manji nego na paradama prethodnih godina, zbog bezbjednosnih mjera vezanih za OI. Oko 130.000 policajaca raspoređeno je širom Francuske za ovaj praznični vikend.

Olimpijska baklja stigla je u Pariz tačno na vrijeme.

Parada je završena dolaskom baklje, koju su pratili jahači na konjima, 25 nosilaca baklje i kadeti obučeni u pet boja Olimpijskih igara koji su formirali oblik pet olimpijskih krugova.

Poslije pojave na proslavi Dana pada Bastilje, Olimpijska baklja će proći pored katedrale Notr Dam, istorijskog univerziteta Sorbone i muzeja Luvr prije nego što sjutra nastavi da se pronosi pored drugih pariskih spomenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 21:39